Position justerad 2016-10-10

justera

Nu har jag justerat positionen i såld köpoption OMXS30 med lösen november 1470. Börsen fortsätter upp och kom väl nära lösenpriset idag. Jag valde att återigen rulla positionen, då skillnaden mellan den köpta optionen och den nya sålda optionens pris blev så pass liten, tack vare att optionens tidsvärde minskat sedan jag rullade senast. Som ett resultat har Onsdagsfonden Good Options nu en såld köpoption med lösen 1500 i december. Om index håller sig under den nivån fram till lösen förfaller alltså optionen värdelös.

Justeringen/rullningen innebär att man realiserar en förlust (ibland en vinst) på den första optionen som man köper tillbaka. Samtidigt skapar man sig en intäkt genom den nya sålda optionen, men får vänta ytterligare en tid på att kunna realisera den genom att köpa tillbaka eller låta den förfalla värdelös. Så länge börstrenden är negativ är det givet att fortsätta att rulla köpoptioner, men när den slår om till neutral eller positiv bör man istället överväga att vända positionen, så att man säljer säljoptioner istället, alternativt köper terminer i index för att neutralisera den sålda optionens värdeökning.

Man kan i detta fallet absolut ifrågasätta varför jag inte valde något av alternativen till att rulla, då trenden är positiv. Det som avgjorde var att förlusten i samband med rullningen blev marginell och med bara ytterligare fyra veckors löptid känns tiden till lösen fortsatt begränsad. Om börsen fortsätter att kliva på uppåt med raska steg de kommande dagarna och veckorna blir det aktuellt att köpa terminer.

För placeringsklubbens delägare innebär justeringen en kortsiktig värdeminskning på ca -0.3%, och att den förväntade vinsten på hela affären skjuts framåt i tiden till december. Att ta förluster är naturligt och hör till spelet när man bedriver äkta aktiv förvaltning och inte hoppas på att marknaden ska uppträda på ett sätt som ger en vinst till slut, bara man är passiv.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s