Veckorapport vecka 39 2016

deutsche-bank

För att vara en börsvecka som slutade på i stort sett oförändrat för Stockholmsbörsen var det ovanligt gott om dramatik. Spekulationerna om tillståndet för Deutsche Bank och vad det kan ge för effekter på andra delar av det finansiella systemet jagade kurserna fram och tillbaka nästan dagligen. Särskilt i fredags gick börserna från ordentliga nedgångar till att stänga på plus. Till den utvecklingen bidrog också HM-aktien som efter lämnad rapport fick se kursen röra sig i ett brett spann på över 5% mellan topp och botten, men stängde på klart minus för dagen. Oljepriset steg ordentligt, medan guldet föll och räntorna noterade endast marginella förändringar. Dollarn slutade också med också med små rörelser jämfört med förra fredagen.

Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde med en uppgång på +0.1% jämfört med stängningskursen förra veckan, efter att ha varit nere på mer än två procents nedgång. Sedan årsskiftet är utvecklingen -0.5%, exklusive utdelningar. OMXS30 befinner sig i fortsatt i neutral/oklar trend enligt trendindikatorn. Index är fortsatt högt över klustret av trendindikatorns längre medelvärden mellan  1393 och 1405. Köparna möter upp på bred front strax över 1400-strecket, och säljarna strömmar till när index klättrar en bit över 1440. Så har det sett ut sedan mitten av augusti, och vi får se om det blir en rörelse upp eller ned som slutligen bryter denna konsolidering med svag dragning uppåt.

Nästa vecka stundar en hel del uttalanden från ledamöter i Federal Reserve, där orden kommer att nagelfaras för att hitta ledtrådar om kommande räntehöjning. Marknaden värderar just nu oddsen för räntehöjning i december till omkring 50%. Med snart bara en månad kvar till det amerikanska presidentvalet lär frekvensen av opinionsundersökningar stiga och temperaturen i diskussionen om hur utgången påverkar börsen höjas än mer. Om drygt en vecka börjar företagsrapporter för det tredje kvartalet ramla in, och det blir intressant att se vad de säger om utsikterna för nästa år.

Utvecklingen i Deutsche Bank fortsätter att följas med stort intresse. Här finns allt från åsikter om att vi är på väg till ett nytt 2008 med finansoro, till att det inte blir någon särskilt stor påverkan, utan en räddning av tyska staten eller en kontrollerad avveckling. Helt klart är att den  tyska storbanken inte mår allt för bra och brottas med svag lönsamhet. Det finns inte en mängd dåliga lån som kan utlösa kedjereaktioner i andra banker, men svaga siffror i banker är alltid ett orosmoment då det finns enorma tillgångar som kan komma att behöva skifta händer eller allokeras om. Kopplingen till 2008 får nog ännu anses vara ganska svag, men bankerna i Europa har problem som säkert återkommande dyker upp till ytan och kan ge lite skakiga rörelser.

Utsikterna för starten av nästa börsvecka ser neutrala till svagt negativa ut då USA-börserna föll i den avslutande handeln, trots tydliga uppgångar för dagen.

Onsdagsfonden Good Options

Valutasäkringen gav en svagt positiv effekt på portföljen. Nya säljoptioner i OMXS30 såldes i takt med att index föll under veckan.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

  • Såld vagga i guld med säljoption 1175 i januari och köpoption 1550 i januari
  • Såld vagga med köpoption OMXS30 november 1470 och säljoption december 1260-1290
  • Såld köpoption kaffe 2.15 mars 2017

Andelsvärdet steg med +0.1% jämfört med förra fredagen, och slutade på 249,6504. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +11,9%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är upp +6,5% sedan årsskiftet, efter en vecka på -0,8%. Notera att Pensionsmyndighetens siffror för veckan av någon anledning inte inkluderar fredagens utveckling. Fondportföljen utgörs till 100% av aktiefonden Avanza Zero.

Trendindikatorn

Onsdagsfondens trendindikator visar fortsatt neutral/oklar trend för OMXS30. Trenden för världsindex, baserat på iShares MSCI World Index Fund, är fortsatt positiv. Grönt ljus för globalfonder med andra ord. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMX STOCKHOLM 30 2016-09-30.png

ISHARES MSCI WORLD INDEX FUND 2016-09-30.pngTrendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 fortsatte att minska i veckan. För kommande börsvecka skulle det vara normalt med en rörelse på +/-3.1% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna. Vi är i en lätt volatil marknad.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2016-09-30.png

Exit

Aktiefonden Avanza Zero köptes 2016-08-04 in till premiepensionsportföjen som förvaltas enligt Onsdagsfonden PPM. En Chandelier-exit började därför beräknas från denna dag, och högsta notering sedan köp är 1448,05 för OMXS30. Högre högsta-noteringar och/eller lägre volatilitet gör att exitnivån stiger.

Aktuell exit är nu 1347,56, vilket är 6,4% under senaste veckostängning. Om index skulle falla till exitnivån innebär det en förlust på -1,3%. Sedan inköp har OMXS30 stigit med +5,4%. Efter 10% uppgång börjar exiten snävas till.

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

OMX STOCKHOLM 30 10 years 2016-09-30.png

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s