Ny globalfond, nya möjligheter?

warren_buffett

Som nog många läst startar Spiltan Fonder en ny globalfond, Spiltan Globalfond Investmentbolag. Här får man möjlighet att bli indirekt ägare i runt 30 investmentbolag världen över, bland annat det så omsusade Berkshire Hathaway med legenden Warren Buffett vid rodret. Det är trevligt med nyheter i fondvärlden, och Spiltan Fonder är jag en flitig användare av via Räntefond Sverige. Men jag är något tveksam till att använda mig av den nya globalfonden.

Om vi börjar med avgiften så trumpetar Spiltan Fonder ut att man får en aktiv förvaltning till priset av passiv. Tittar man på alla de globalfonder som erbjuds via premiepensionssparandet ser man snabbt att det finns en hel del globalfonder som är riktigt duktiga på att ta betalt. Förvaltningsavgifter på 1,5-2% är inte ovanligt, och både köp- och säljavgifter förekommer. I avkastningstoppen, sett till de senaste fem åren, ligger i skrivande stund åtta fonder som alla får anses vara dyra, men här har man också historiskt levererat resultat. Dock skiljer det inte så där väldigt mycket i avkastning ned till bästa ”lågprisfond” Danske Invest Global Index. Det är en uttalat passivt förvaltad fond som ska gå som sitt jämförelseindex, MSCI World. Avgiften ligger på ca 0,5%, vilket är vad Spiltan också kommer att ta ut, så där får de rätt.

Som trendföljare är det viktigaste för mig att välja marknad, tidpunkt för att köpa och regel för att sälja, så man är med på börsuppgångar men står utanför långvariga börsnedgångar. Globalfonder kan över tid ge god avkastning, men de kan också, precis som alla aktiefonder, gå ned rejält i samband med börsfall och det kan ta tid att hämta igen. Inte roligt om det inträffar just när man ville använda pengarna, även om börsuppgången sedan 2009 nog har fått många att tro att börsen i stort sett bara kan gå upp, eller i vart fall bara drabbas av korta nedgångsperioder.

msci-world-index

En globalfond är ingen säker väg till 5-6% årlig avkastning, om man inte har väldigt lång sparhorisont, på minst 15-20 år. För kortare perioder än så behöver man tur med tajmingen om man inte har en egen placeringsstrategi utan sitter passivt genom såväl börsuppgång som fall. Som förespråkare av egen äkta aktiv förvaltning, där man tajmar de stora börsrörelserna är jag mer intresserad av att ha en fond som tydligt följer den marknad jag placerar i, snarare än att få chansen till ännu bättre värdeutveckling tack vare Warren Buffett eller andra förvaltarstjärnor. Bra år kan det ge väldigt trevlig extra avkastning, mindre goda år kan man få se fonden gå sämre än index. För mig är det viktigt att fonden följer den underliggande marknaden, som jag ju mäter trenden efter. Att vara med i uppgång och stå utanför i nedgång ger enligt mig betydligt större positiv effekt än vad överavkastning mot index ger. Men naturligtvis kan man välja Spiltans nya fond även i en trendföljande placeringsstrategi om man har annan åsikt. Det finns dock passivt förvaltade globalfonder som kostar hälften av vad Spiltan tar ut, och det vill jag i möjligaste mån premiera.

Om jag skulle använda mig av globalfonder skulle min strategi se ut som följer:

 • Välj en billig globalfond som förvaltas passivt, till exempel Länsförsäkringar Global Indexnära, Swedbank Robur Access Global eller SPP Aktiefond Global.
 • Köp globalfond då trendindikatorn för MSCI World visar positiv trend, alternativt tre veckor neutral trend efter tidigare negativ.
 • Använd en Chandelier-exit och beräkna exitnivå baserat på högsta kurs sedan köp och volatilitet.
 • Sälj globalfonden och placera i Spiltan Räntefond Sverige vid träffad exitnivå.

Som synes är detta väldigt likt strategin Onsdagsfonden PPM.

4 tankar om “Ny globalfond, nya möjligheter?

 1. Äpplen och päron, en passiv globalfond är inte samma sak som en fond fylld av högst aktiva investmentbolag. De sistnämnda tenderar att gå bättre än passiva index dessutom, iaf svenska investmentbolag senaste decennierna.

  • Hej Sandman,

   Tack för din kommentar. Äpplen och päron vet jag inte, globalfonder har ju trots allt samma typ av grundläggande strategi, att placera i olika marknader över hela världen för att nå långsiktig avkastning under jämnare utveckling än om man fokuserar på en marknad eller bransch. Att det är skillnad mellan indexfonder och aktivt förvaltade fonder är sant i teorin, men inte alltid i praktiken, något som det finns många bevis för då man studerar hur stora fonder inte blir annat än förtäckta indexfonder. Att investmentbolag kan göra det bättre än äkta aktivt förvaltade fonder är inte uteslutet, men med investmentbolag får man deras historia och kultur på köpet. Investor och Industrivärden har sina kronjuveler som de ogärna släpper, precis som Warren Buffett har sina. Man får lita på att de långsiktigt har gjort rätt inriktningsval, medan en mer oberoende förvaltare enklare kan vända kappan efter vinden, vilket för en trendföljare är något positivt.
   Av de 20 globalfonder i PPM som haft högst avkastning de senaste fem åren är sex indexfonder (jag räknar även AP7 Aktiefond dit). Tittar man på skillnaden i avkastning är den inte så stor. Om vi undantar de tre bästa, där AP7 tronar överst, är spannet i avkastning 104-118%. Det är inte en signifikant skillnad i prestation. För mig blir det ett argument att i första hand välja billiga indexfonder än att ständigt jaga den bästa fonden.
   Med allt detta sagt vill jag understryka att jag i grunden har en positiv inställning till Spiltan Fonder, och att det ska bli spännande att följa utvecklingen av den nya fonden. Men bara för att man då kan köpa in sig i Berkshire Hathaway ska man inte tro att man funnit den optimala placeringen. Det viktiga är fortfarande att välja de instrument som passar in i din egen placeringsstrategi. För mig som egen äkta aktivt förvaltare och trendföljare gäller också att det är betydligt viktigare att tajma de stora börsrörelserna än att jaga några extra procents överavkastning under goda börsår.

 2. ”även om börsuppgången sedan 2009 nog har fått många att tro att börsen i stort sett bara kan gå upp, eller i vart fall bara drabbas av korta nedgångsperioder.”

  Det här tycker jag mig se hela tiden. Folk som generellt sett motsätter sig hela idén om att ha någon typ av hedge mot att det under längre perioder (1 månad eller mer) kan gå betydligt sämre.

  På tal om Spiltan Global vore det intressant med någon typ av backtest av de bolag som ingår. Inte för att man bör förlita sig på backtest till 100%, men en viss indikator kan de ge och det är alltid intressant att se hur saker och ting fungerar (eller inte fungerar) under perioder där det generellt sett gått sämre på börsen.

  • Tack Tommie,

   Jag ska ta mig en närmare titt på bolagen i Spiltan Global och se om jag kan presentera deras historiska utveckling.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.