En något lustig känsla av viss oro på marknaden, när Stockholmsbörsen, liksom många andra börser världen över steg på bred front efter positiva tolkningar av uttalanden från de amerikanska och japanska centralbankerna i veckan. Men den avslutande handeln i fredags präglades av nervositet och vinsthemtagningar. Summa summarum hade ändå aktie- och aktiefondsägare en riktigt bra vecka. Oljepriset noterade högre priser fram till fredagen, då vi fick se en ordentlig körare nedåt.De kraftiga svängningarna för det svarta fortsätter med andra ord, vilket nedanstående graf över AverageTrue Range visar.
Guldet steg i takt med att räntorna föll. Dollarn sjönk något jämfört med förra veckans stängningskurs.
Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde med en uppgång på +2.3% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet är utvecklingen -0.6%, exklusive utdelningar. OMXS30 befinner sig i fortsatt i neutral/oklar trend enligt trendindikatorn. Index är nu åter högt över klustret av trendindikatorns längre medelvärden mellan 1389 och 1403.
Nu är de stora beskeden om penningpolitik lämnade för denna gång. Möjligen blir det nu mer fokus på fundamenta, för aktier i form av kvartalsrapporter som börjar trilla in om ett par veckor. Orosmoln på den finansiella himlen finns det flera, men inget som marknadsaktörerna verkar fästa särskild stor uppmärksamhet vid just nu. Det stundande USA-valet kan bidra till lite turbulens, men även om det skulle bli ett ”oväntat” resultat är frågan hur detta konkret påverkar marknaderna. Det känns lite som att det kan bli några dagars överdriven reaktion som vid Brexit, men att det därefter återgår till det mer normala.
I Europa ser utvecklingen för aktiekursen i Deutsche Bank fortfarande långt från stabil ut. Här saknas inte spekulationer om allt från en gigantisk derivatportfölj, till skadeståndskrav och svårighet att leva upp till kapitaltäckningskrav. Ett sådant företag satt i gungning kan förstås vara en tändande gnista för en större global finansiell oro, men vi har ju numera tunga aktörer som ECB som är beredda att agera beslutsamt. Värt att fortsatt hålla ögonen på under alla omständigheter.
Utsikterna för starten av nästa börsvecka ser något negativa ut då USA-börserna stängde på tydliga minus efter en avslutande nedgång.
Onsdagsfonden Good Options
Valutasäkringen gav en svagt positiv effekt på portföljen. En köpoption i guld såldes och bildar en vagga med den tidigare sålda säljoptionen. Den sålda säljoptionen i OMXS30 kunde köpas tillbaka enligt plan efter den starka börsutvecklingen tidigare under veckan. En ny position i såld säljoption i OMXS30 började byggas upp i samband med nedgången i fredags. Här använder jag mig av den lite nya tekniken att bygga upp positioner istället för att ta full storlek från början. Det är en liten modifiering av placeringsstrategin, som jag tror kan ge ännu lite jämnare värdeutveckling och minska påverkan de gånger marknaden snabbt vänder emot den position som nyss tagits. Det är med tillfredsställelse jag meddelar att denna ändring tillkommit tack vare inspiration från ett möte med en av placeringsklubbens delägare.
Portföljen innehåller nu följande placeringar:
- Såld vagga i guld med säljoption 1175 i januari och köpoption 1550 i januari
- Såld vagga med köpoption OMXS30 november 1470 och säljoption december 1290 (halv position)
- Såld köpoption kaffe 2.15 mars 2017
Andelsvärdet steg med +0.9% jämfört med förra fredagen, och slutade på 249,4648. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +11,8%.
Det gick med andra ord kvickare än förväntat att kunna köpa tillbaka den utfärdade säljoptionen i OMXS30, då Stockholms-börsen gick så starkt i veckan att säljoptionerna snabbt föll i pris. Nu finns utrymme att sälja ny position med såld säljoption, vilket jag till hälften utnyttjade redan under fredagens nedgång. Det gör att avkastningsmålet för året ser än mer nåbart ut. Baksidan av myntet är att index nu ligger närmare den sålda köpoptionens lösenpris på 1470. Därför är det beredskap för att hantera indexnivåer däromkring eller över som gäller de närmaste veckorna. Skulle index komma upp till dessa nivåer har vi med all säkerhet fått en bekräftad positiv trend och då är förstahandsalternativet för justering att neutralisera den sålda optionen genom att köpa indexterminer.
Onsdagsfonden PPM
Onsdagsfonden PPM är upp +7,3% sedan årsskiftet, efter en vecka på +2,1%. Notera att Pensionsmyndighetens siffror för veckan av någon anledning inte inkluderar fredagens utveckling. Resultatet är därför ”dopat” av att fredagens nedgång inte ingår. Fondportföljen utgörs till 100% av aktiefonden Avanza Zero.
Trendindikatorn
Onsdagsfondens trendindikator visar fortsatt neutral/oklar trend för OMXS30. Trenden för världsindex, baserat på iShares MSCI World Index Fund, är fortsatt positiv. Grönt ljus för globalfonder med andra ord. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.
Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.
Volatilitet
En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 fortsatte att minska i veckan. För kommande börsvecka skulle det vara normalt med en rörelse på +/-3.1% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna. Vi är i en lätt volatil marknad.
Exit
Aktiefonden Avanza Zero köptes 2016-08-04 in till premiepensionsportföjen som förvaltas enligt Onsdagsfonden PPM. En Chandelier-exit började därför beräknas från denna dag, och högsta notering sedan köp är 1448,05 för OMXS30, vilket för övrigt sattes denna vecka. Högre högsta-noteringar och/eller lägre volatilitet gör att exitnivån stiger.
Aktuell exit är nu 1346,34, vilket är 6,3% under senaste veckostängning. Om index skulle falla till exitnivån innebär det en vinst på +1,4%. Sedan inköp har OMXS30 stigit med +5,2%. Efter 10% uppgång börjar exiten snävas till.
Den stora bilden
Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.