En börsvecka i rekylens tecken, där många aktiebörser världen över noterade flera minusdagar och sammanlagda nedgångar för veckan. I måndags ökade säljtrycket påtagligt, men köparna kom tillbaka och nedgången begränsades. Förväntningar om räntehöjningar fortsätter att prägla informationsflödet. I fredags hade vi optionslösen, en så kallad triple witch, vilket ofta ger lite märkliga kursrörelser under dagen. Oljepriset sjönk ordentligt i en klart negativ utveckling under veckan. Guldet föll också tillbaka, vilket fundamentalt brukar förklaras av ökade förväntningar på högre räntor. Men räntorna, till exempel den amerikanska 10-åriga statsskuldsobligationen stängde med små förändringar för veckan. Dollarn stärktes väsentligt, framför allt i fredags.
Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde med en nedgång på -1.5% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet är utvecklingen -2.9%, exklusive utdelningar. OMXS30 befinner sig i fortsatt i neutral/oklar trend enligt trendindikatorn. Index har nu kommit ned till det övre av klustret av trendindikatorns längre medelvärden mellan 1385 och 1402.
Historiskt har USA-börserna haft en svag utveckling veckan efter septemberlösen, men det är statistik och ska behandlas med stora nypor salt. Nästa vecka är det nytt FOMC där Federal Reserve ska besluta om penningpolitiken. Att det skulle bli en räntehöjning är så gott som uteslutet, varför fokus istället hamnar på uttalanden om eventuell höjning i december. Det känns lite som att vi är ett balansområde vad gäller börsvärdering, där låga räntor driver köpsidan, medan tro på framtida höjningar av räntan eldar på säljtrycket. Det manifesteras också av att sannolikheten för en räntehöjning från Fed innan året är slut av marknaden prissätts till ungefär 50%. Innan vi får se företagsrapporter för det tredje kvartalet är det inte mer än centralbanksinitiativ som kan ändra balansläget, med undantag för orosmoln om den finansiella stabiliteten eller så kallade geopolitiska händelser. I Europa har vi Deutsche Bank där aktiekursens utveckling ser oroväckande ut.
I veckan som gick fick aktien extra stryk av ett skadeståndskrav på 14 miljarder dollar från amerikanska myndigheter. Man ska inte dra för stora växlar på beloppet; om det blir en förlikning vilket är troligt lär beloppet bli betydlig mindre. Men finanskrisen 2008 är inte glömd och händelser som kan vara tecken på svagheter i stabiliteten för banker och stater kommer snabbt att trigga kursreaktioner. Noterbart är också att oljepriset ännu en gång faller och att kopparpriset inte tar fart.
Det är två indikatorer på temperaturen på världsekonomin som i nuläget inte ger stöd för en särskilt optimistisk bedömning av de fundamentala faktorerna. Det behöver inte alls vara samma sak som att aktiebörserna ska sjunka. Aktiekurser prissätts i ett alltid pågående slag mellan köpare och säljare, där senaste avslut är en komplex bild av vad marknaden förväntar sig just nu om framtiden. För tillfället har vi en paus i den breda uppgången på världens aktiebörser som pågått sedan Brexit, men om kurserna fortsätter upp eller vi får se en vändning nedåt är som vanligt bara en gissningslek. Det gäller att vara beredd och ha en plan oavsett vad som händer.
Utsikterna för starten av nästa börsvecka ser som oftast oklara ut. USA-börserna återhämtade en del av nedgången i fredags, men stängde på minussidan. Att satsa på avvaktande handel fram till räntebesked från Federal Reserve bör vara en lågoddsare.
Onsdagsfonden Good Options
Valutasäkringen gav en svagt positiv effekt på portföljen. En ny säljoption i guld såldes.
Portföljen innehåller nu följande placeringar:
- Såld säljoption guld 1175 i januari
- Såld vagga med köpoption OMXS30 november 1470 och säljoption december 1220
- Såld köpoption kaffe 2.15 mars 2017
Andelsvärdet steg med +0.1% jämfört med förra fredagen, och slutade på 247,1355. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +10,8%.
Från förra veckans rapport men fortfarande lika aktuellt: Det kommer uppskattningsvis att ta en bit in i oktober innan de sålda optionerna i OMXS30 kan köpas tillbaka. De har potential att ge vinster på omkring 2,5% av kapitalet. Det årliga avkastningsmålet för placeringsklubben på 15% är fortfarande nåbart, men det krävs några avslutade affärer på de amerikanska råvarumarknaderna, samtidigt som OMXS30-index inte klättrar över 1470 eller ned mot 1220 den närmaste dryga månaden, för då kan justeringar behöva göras.
Onsdagsfonden PPM
Pensionsmyndigheten har ännu en gång stängt sina system under en hel helg, varför inga uppdaterade siffror för veckan kan lämnas just nu.
Onsdagsfonden PPM är upp +6,8% sedan årsskiftet, efter en vecka på +1,6%. Notera att Pensionsmyndighetens siffror för veckan av någon anledning inte inkluderar fredagens utveckling. Resultatet är därför ”dopat” av en stark föregående fredag och att den senaste fredagens nedgång inte ingår. Fondportföljen utgörs till 100% av aktiefonden Avanza Zero.
Trendindikatorn
Onsdagsfondens trendindikator visar fortsatt neutral/oklar trend för OMXS30. Trenden för världsindex, baserat på iShares MSCI World Index Fund, är fortsatt positiv. Grönt ljus för globalfonder med andra ord. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.
Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.
Volatilitet
En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 fortsatte att minska i veckan. För kommande börsvecka skulle det vara normalt med en rörelse på +/-3.2% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna. Vi är i en lätt volatil marknad.
Exit
Aktiefonden Avanza Zero köptes 2016-08-04 in till premiepensionsportföjen som förvaltas enligt Onsdagsfonden PPM. En Chandelier-exit började därför beräknas från denna dag, och högsta notering sedan köp är 1444,72 för OMXS30. Högre högsta-noteringar och/eller lägre volatilitet gör att exitnivån stiger.
Aktuell exit är nu 1340,47, vilket är 4,6% under senaste veckostängning. Om index skulle falla till exitnivån innebär det en förlust på -1,9%. Sedan inköp har OMXS30 stigit med +2,9%. Efter 10% uppgång börjar exiten snävas till.
Den stora bilden
Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.