Beslutet att köpa är det minst viktiga

buy

Många gånger när man läser om tekniker för att placera sitt kapital handlar det väldigt mycket om beslutet att köpa en aktie eller en aktiefond. Man ska lägga krut på att hitta vinnaraktien, årets starkaste börs eller poppigaste bransch. Enligt många gäller det också att tajma sitt köp så att man köper nära botten för att sedan kunna sälja på toppen. Problemet med att identifiera vad som är botten eller topp brukar diskussionen oftast inte bena ut, inte heller hur mycket man ska satsa och hur man sedan ska förvalta sin placering beroende på vad som händer. Ska man sälja efter en 20% nedgång,eller ta hem en fin vinst på 30%? Eller lägga aktierna i byrålådan och hoppas på en bra utdelningsavkastning, och hoppas aktiekursen inte sjunkit för mycket när man tar fram dem igen.

För att över tid framgångsrikt placera sina sparade slantar utan att drabbas av vare sig hybris eller magknip är en placeringsstrategi utformad efter dig ett oumbärligt verktyg. Då slipper du oroa dig över om det är rätt läge att sälja nu eller inte. Du skyddar också ditt kapital från dramatisk värdeminskning vid djupare börsnedgång, som kanske inträffar just när du tänkt börja använda dina pengar. Att strategin ska passa dig är absolut avgörande och en av anledningarna till att du aldrig ska köpa en strategi från någon av alla dem som glättigt marknadsför sina fantastiska tjänster.

one-size-fits-all

Om inte du känner dig bekväm med alla regler och förstår hur de passar ihop är sannolikheten liten att du får framgång med strategin.

En placeringsstrategi handlar egentligen ganska lite om när du ska köpa. Det är viktigare att ha klart för dig vad du ska placera i, och hur de valen styr din totala risk. Kanske vill du ha en aktieportfölj för 50% av kapitalet och resten i räntepapper, eller så vill du placera allt kapital på börsen i aktier efter eget val alternativt aktiefonder. Oavsett vilken så kallad risknivå du lägger dig på är det endast du som kan påverka den verkliga risken, nämligen den att förlora pengar, och det gör du genom att ha tydliga regler för när du ska avsluta en placering.

Verklig risk har också ett direkt samband med hur mycket du satsar, position sizing. Går du all-in på börsen är det trevligt när börsen stiger men känns snart ångestfyllt när kurserna sjunker. Även om du stänger alla placeringar efter en viss nedgång kan så mycket av kapital försvinna att du får skjuta på dina drömmar en tid framåt, eller till och med blir avskräckt från att någonsin placera i aktier igen. Då har du definitivt satsat för stor del av ditt kapital.

Självklart har köpbeslutet betydelse i en komplett placeringsstrategi, men det är inte på den du ska lägga den största delen av tiden du tar för att utveckla en strategi. Alla indikatorer, tekniska som fundamentala, har det gemensamt att de har högst medioker träffsäkerhet, oavsett om det är glada amatörer som tittar på medelvärden, p/e-tal och kassaflöden, eller så kallade proffs som säljer sina mytiska indikatorer för dyra pengar och hänvisar till enorma framgångar i resultatsiffrorna. Därför är det viktigaste att du använder en beslutsgenerator som passar dig, som du förstår, och som du också kan designa de andra delarna i placeringsstrategin efter. Det gäller ju att kunna hantera både med- och motgångar i köpbesluten för att få en långsiktigt uthållig och robust avkastning. Lita aldrig på någon som säger att det är garanterad uppgång på börsen bara för att ett 200-dagars glidande medelvärde har vänt upp, om inte den personen har ett bra sätt att fånga upp de gånger när den indikatorn slår fel. För det har den gjort och kommer att fortsätta att göra, precis som vilken trendföljande indikator som helst.

Onsdagsfondens trendindikator är inget annat än ett knippe medelvärden som signalerar trendläge efter enkla logiska regler. Bara för att den visar positiv trend betyder inte det att det är ett solklart köpläge och vice versa. Matematiska formler kan bara visa historiska samband och rörelser och säger egentligen väldigt lite om vad som komma skall. Men man kan utnyttja dem för att fatta köpbeslut med oddsen på sin sida.

OMX STOCKHOLM 30 2016-09-14.png

Det går att definiera okomplicerade regler för köpbeslut med hjälp av trendindikatorer som Onsdagsfondens, och framför allt enkelt lägga på kraftfulla exitmetoder som Chandelier-exiten, som stoppar förluster från att bli för stora och låter vinster växa innan de tas hem. Tillsammans med sund position sizing uppstår då harmoni som tar bort ångesten från placeringarna. Att köpa är det enkla, men att avgöra när man ska sälja är det svåra. Det krävs mental förmåga för att följa sin strategi, och det blir nästan omöjligt om man inte själv förstår den i alla delar och har förtroende för den. Även med en väl utformad strategi kommer det ofrånkomligen att finnas perioder med svagare utveckling.

I sammanhanget vill jag återigen slå ett slag för att anpassa strategin efter ditt tidsperspektiv. Är du en långsiktig placerare, som vill uppnå avkastning på 10-20 år eller mer finns det liten anledning att studera den dagliga utvecklingen på börsen mer än översiktligt. De stora rörelserna för en långsiktigt placerare syns bäst i vecko- eller till och med månadsdiagram.  Är du en kortsiktig placerare är det förstås dagar och kanske timmar och minuter som är din händelsezon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.