Något av en varannandags börsvecka, med mindre prisrörelser upp och ned medan aktörerna smälte den senaste makrostatistiken om amerikansk arbetsmarknad och potential för kommande räntehöjning. Sedan kom fredagen och med den en börsdramatik vi inte sett på länge, framför allt på de amerikanska börserna som handlades ned rejält. Oljepriset slutade med en mindre uppgång, efter att ha noterat både kraftiga uppgångar och snabbt nedgångar i slutet av veckan. Guldet stängde också på svagt plus jämfört med föregående vecka, efter att till en början ha gått riktigt starkt. Räntorna vände uppåt i slutet av veckan, då oddsen för en räntehöjning från Federal Reserve sjönk i samband med uttalanden från Fed-representanter. Dollarn försvagades en del, men återhämtade sig i takt med att räntorna steg.
Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde med en nedgång på -0.7% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet är utvecklingen -1.4%, exklusive utdelningar.
OMXS30 befinner sig i fortsatt i neutral/oklar trend enligt trendindikatorn. Index är etablerat klart ovanför klustret av trendindikatorns längre medelvärden mellan 1384 och 1402.
Utsikterna för starten av nästa börsvecka ser klart negativa ut för aktiebörserna då USA-börserna föll brant och nedgången höll i sig hela vägen till klockan ringde.
Onsdagsfonden Good Options
Dollarn sjönk mot den svenska kronan jämfört med föregående vecka, vilket gav en negativ effekt i portföljen. Den sålda köpoptionen i guld med lösen 1210 köptes tillbaka med vinst.
Portföljen innehåller nu följande placeringar:
- Såld vagga med köpoption OMXS30 november 1470 och säljoption december 1220
- Såld köpoption kaffe 2.15 mars 2017
Andelsvärdet var i stort sett oförändrat jämfört med förra fredagen, och slutade på 246,9743. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +10,7%.
Det kommer uppskattningsvis att ta en bit in i oktober innan de sålda optionerna i OMXS30 kan köpas tillbaka. De har potential att ge vinster på omkring 2,5% av kapitalet. Det årliga avkastningsmålet för placeringsklubben på 15% är fortfarande nåbart, men det krävs några avslutade affärer på de amerikanska råvarumarknaderna, samtidigt som OMXS30-index inte klättrar över 1470 eller ned mot 1220 den närmaste dryga månaden, för då kan justeringar behöva göras.
Onsdagsfonden PPM
Onsdagsfonden PPM är upp +6,8% sedan årsskiftet, efter en vecka på +1,6%. Notera att Pensionsmyndighetens siffror för veckan av någon anledning inte inkluderar fredagens utveckling. Resultatet är därför ”dopat” av en stark föregående fredag och att den senaste fredagens nedgång inte ingår. Fondportföljen utgörs till 100% av aktiefonden Avanza Zero.
Trendindikatorn
Onsdagsfondens trendindikator visar fortsatt neutral/oklar trend för OMXS30. Trenden för världsindex, baserat på iShares MSCI World Index Fund, är fortsatt positiv. Grönt ljus för globalfonder med andra ord. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.
Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.
Volatilitet
En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 fortsatte att minska i veckan. För kommande börsvecka skulle det vara normalt med en rörelse på knappt +/-3.3% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna. Vi är i en lätt volatil marknad.
Exit
Aktiefonden Avanza Zero köptes 2016-08-04 in till premiepensionsportföjen som förvaltas enligt Onsdagsfonden PPM. En Chandelier-exit började därför beräknas från denna dag, och högsta notering sedan köp är 1444,72 för OMXS30. Högre högsta-noteringar och/eller lägre volatilitet gör att exitnivån stiger.
Aktuell exit är nu 1338,26, vilket är 6,2% under senaste veckostängning. Om index skulle falla till exitnivån innebär det en förlust på -2,0%. Sedan inköp har OMXS30 stigit med +4,4%. Efter 10% uppgång börjar exiten snävas till.
Den stora bilden
Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.
Tack för det fortsatta rapporterna. 🙂
Citat:
”Utsikterna för starten av nästa börsvecka ser klart negativa ut för aktiebörserna då USA-börserna föll brant och nedgången höll i sig hela vägen till klockan ringde.”
Detta vill jag dock motsätta mig. Inte att det *ser* negativt ut, men idén om att hur saker ser ut också är det som är mest sannolikt att inträffa. Detta då vi har en annan färsk händelse där det visade sig att många legat utanför med kapital och väntat på någon typ av nedgång för att kunna gå in med mer kapital. Pratar givetvis om Brexit där det istället för att plana ut väldigt fort gick uppåt och förbi lägstanivån.
Att det skulle kunna hända igen med denna betydligt mindre nedgång tycker jag inte förefaller helt omöjligt.
Därför betraktar jag en fortsatt nedgång som lite 50/50. Kan hända att det blir en fortsatt nedgång, men kan lika väl bli tvärt om.
Tack Tommie,
Du har förstås lika rätt som jag, då det här handlar om försök till förutsägelse, eller mer eller mindre avancerade prognoser! 🙂 Jag tog fasta på att USA-börserna dippade rejält efter den svenska börsens stängning och om man tittar på till exempel handeln i IG Sveriges index så stängde handeln sent i fredags på runt 1408. Det är mina argument för att utsikterna för starten av nästa vecka ser klart negativa ut. Det motsäger inte alls att vi får se en vändning uppåt redan under måndagen, men om inget nytt inträffar bör börsen inleda med klart sjunkande kurser på måndag morgon.
Trendläget är fortsatt osäkert och 50/50 som du nämner är ett mått jag skriver under på vad gäller den fortsatta utvecklingen om vi tittar längre än kommande dag. Det finns argument för både upp- och nedgång, men som trendföljare agerar jag efter vad trendindikatorn säger om läget och förvaltar positionerna enligt min strategi, med exit och annat. Det är därför inte aktuellt att växla om till räntefond i PPM bara för att USA-börserna fick hicka i fredags! 🙂 Men om index går under exitnivå kommer jag att vidta åtgärder skyndsamt.
Det förefaller som vi båda hade rätt och fel. OMX ned, DJI upp. ☺