Veckorapport vecka 36 2016

bull and bear

Något av en varannandags börsvecka, med mindre prisrörelser upp och ned medan aktörerna smälte den senaste makrostatistiken om amerikansk arbetsmarknad och potential för kommande räntehöjning. Sedan kom fredagen och med den en börsdramatik vi inte sett på länge, framför allt på de amerikanska börserna som handlades ned rejält. Oljepriset slutade med en mindre uppgång, efter att ha noterat både kraftiga uppgångar och snabbt nedgångar i slutet av veckan. Guldet stängde också på svagt plus jämfört med föregående vecka, efter att till en början ha gått riktigt starkt. Räntorna vände uppåt i slutet av veckan, då oddsen för en räntehöjning från Federal Reserve sjönk i samband med uttalanden från Fed-representanter. Dollarn försvagades en del, men återhämtade sig i takt med att räntorna steg.

Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde med en nedgång på -0.7% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet är utvecklingen -1.4%, exklusive utdelningar.

OMXS30 befinner sig i fortsatt i neutral/oklar trend enligt trendindikatorn. Index är etablerat klart ovanför klustret av trendindikatorns längre medelvärden mellan  1384 och 1402.

3 tankar om “Veckorapport vecka 36 2016

 1. Tack för det fortsatta rapporterna. 🙂

  Citat:
  ”Utsikterna för starten av nästa börsvecka ser klart negativa ut för aktiebörserna då USA-börserna föll brant och nedgången höll i sig hela vägen till klockan ringde.”

  Detta vill jag dock motsätta mig. Inte att det *ser* negativt ut, men idén om att hur saker ser ut också är det som är mest sannolikt att inträffa. Detta då vi har en annan färsk händelse där det visade sig att många legat utanför med kapital och väntat på någon typ av nedgång för att kunna gå in med mer kapital. Pratar givetvis om Brexit där det istället för att plana ut väldigt fort gick uppåt och förbi lägstanivån.

  Att det skulle kunna hända igen med denna betydligt mindre nedgång tycker jag inte förefaller helt omöjligt.

  Därför betraktar jag en fortsatt nedgång som lite 50/50. Kan hända att det blir en fortsatt nedgång, men kan lika väl bli tvärt om.

  • Tack Tommie,

   Du har förstås lika rätt som jag, då det här handlar om försök till förutsägelse, eller mer eller mindre avancerade prognoser! 🙂 Jag tog fasta på att USA-börserna dippade rejält efter den svenska börsens stängning och om man tittar på till exempel handeln i IG Sveriges index så stängde handeln sent i fredags på runt 1408. Det är mina argument för att utsikterna för starten av nästa vecka ser klart negativa ut. Det motsäger inte alls att vi får se en vändning uppåt redan under måndagen, men om inget nytt inträffar bör börsen inleda med klart sjunkande kurser på måndag morgon.

   Trendläget är fortsatt osäkert och 50/50 som du nämner är ett mått jag skriver under på vad gäller den fortsatta utvecklingen om vi tittar längre än kommande dag. Det finns argument för både upp- och nedgång, men som trendföljare agerar jag efter vad trendindikatorn säger om läget och förvaltar positionerna enligt min strategi, med exit och annat. Det är därför inte aktuellt att växla om till räntefond i PPM bara för att USA-börserna fick hicka i fredags! 🙂 Men om index går under exitnivå kommer jag att vidta åtgärder skyndsamt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.