Veckorapport vecka 34 2016

yellen jackson hole 2016

Börsveckan inleddes starkt, men avslutades svagare med svängig handel efter Federal Reserves tal i Jackson Hole. Räntorna steg och dollarn stärktes. Guldet föll tillbaka liksom oljepriset.

Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde med en uppgång på +1.3% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet är utvecklingen -2.4%, exklusive utdelningar.

Räntenivåerna är fortsatt i fokus, då enormt mycket kapital ligger allokerat i papper med negativa räntor och börserna får tillflöde av kapital som söker bättre avkastning än vad räntepapper ger. Att vi snabbt skulle komma upp på räntenivåer som får tunga aktörer att på bred front trycka på säljknappen för aktier och köpknappen för räntepapper är inte troligt med nuvarande obefintliga inflation och svaga tillväxtsiffror. Men psykologiskt vill ingen ligga fel i flocken och med börser nära rekordnoteringar i USA ligger det nära tillhands att säkra vinster om man hittar möjligheter att få hygglig avkastning med lägre risk. Centralbankerna kommer att vara i fortsatt fokus under överskådlig tid.

OMXS30 är i fortsatt i neutral/oklar trend enligt trendindikatorn men index har åter etablerat sig över klustret av trendindikatorns längre medelvärden mellan  1375 och 1399. Ännu är det osäkert läge.

Onsdagsfonden Good Options

Dollarns stärktes mot den svenska kronan, vilket gav en positiv effekt i portföljen. En såld köpoption 1600 i guld köptes tillbaka med planerad vinst.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

  • Såld vagga med köpoption OMXS30 september 1420 och säljoption december 1220
  • Såld säljoption guld 1210,  lösenmånad i december.
  • Såld köpoption kaffe 2.15 mars 2017

Andelsvärdet steg med +0.3% jämfört med förra fredagen, och slutade på 248,1785. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +11.3%.

Jag håller fortsatt hög beredskap för den sålda köpoptionen i OMXS30 med lösenpris 1420, som är väldigt nära aktuell kurs. Det är tre veckors löptid kvar. Sannolikheten att jag behöver rulla positionen är hög med tanke på hur nära OMXS30 är lösenpriset, och då kommer en förlust på omkring 1% av kapitalet att realiseras. Man kan diskutera andra åtgärder, som att stänga positionen med en mindre förlust, men trenden är fortsatt neutral och jag har väldigt goda möjligheter att göra en effektiv rullning tack vare stort tillgänglig kapital och välbalanserade positioner.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är upp +4,3% sedan årsskiftet, efter en vecka på +0,2%. Fondportföljen utgörs nu till 100% av aktiefonden Avanza Zero.

Trendindikatorn

Onsdagsfondens trendindikator visar fortsatt neutral/oklar trend för OMXS30. Trenden för världsindex, baserat på iShares MSCI World Index Fund, är fortsatt positiv. Grönt ljus för globalfonder med andra ord. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMX STOCKHOLM 30 2016-08-26.png

ISHARES MSCI WORLD INDEX FUND 2016-08-26Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 fortsatte att minska i veckan. För kommande börsvecka skulle det vara normalt med en rörelse på knappt+/-3.6% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna. Vi är i en volatil marknad.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2016-08-26.png

Exit

Aktiefonden Avanza Zero köptes 2016-08-04 in till premiepensionsportföjen som förvaltas enligt Onsdagsfonden PPM. En Chandelier-exit började därför beräknas från denna dag, och högsta notering sedan köp är 1424,70 för OMXS30. Högre högsta-noteringar och/eller lägre volatilitet gör att exitnivån stiger.

Aktuell exit är nu 1310,49, vilket är 7,2% under senaste veckostängning. Sedan inköp har OMXS30 stigit med +3,4%. Efter 10% uppgång börjar exiten snävas till.

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

OMX STOCKHOLM 30 10 years 2016-08-26.png

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.