Veckorapport vecka 33 2016

En lite mer försiktig hållning till aktier märktes i veckan, vilket inte är konstigt med tanke på den starka utvecklingen de senaste två månaderna. Räntorna steg och guldet var närapå oförändrat. Dollarn föll och oljepriset fortsatte sin kraftiga uppgång, efter spekulationer om förestående reducering av produktionstakt.

Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde med en nedgång på -1.5% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet är utvecklingen -3.7%, exklusive utdelningar.

Fokus ligger fortsatt på räntenivåer och centralbankers agerande. I veckan är det dags för Fed att uttala sig om penningpolitiken och spekulationerna om när nästa ränteändring kommer är fortsatt intensiva. Något större inflationstryck ser vi dock ännu inte.

OMXS30 är i fortsatt i neutral/oklar trend enligt trendindikatorn och index är tillbaka i klustret av trendindikatorns längre medelvärden mellan  1372 och 1399. Kanske är det bara en rekyl efter ett snabbt utbrott eller så blir det en vändning till negativ trend.

Onsdagsfonden Good Options

Dollarns försvagades mot den svenska kronan, vilket gav en negativ effekt i portföljen. En köpoption i kaffe såldes.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

 • Såld vagga med köpoption OMXS30 september 1420 och säljoption december 1220
 • Såld vagga i guld med säljoption 1210 och köpoption 1600, båda lösenmånad i december.
 • Såld köpoption kaffe 2.15 mars 2017

Andelsvärdet sjönk med -0.2% jämfört med förra fredagen, och slutade på 247,5416. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +11.0%.

Jag håller fortsatt hög beredskap för den sålda köpoptionen i OMXS30 med lösenpris 1420, som fortfarande är nära aktuell kurs. Det är fyra veckors löptid kvar. Sannolikheten att jag behöver rulla positionen är hög med tanke på hur nära OMXS30 är lösenpriset, och då kommer en förlust på omkring 1% av kapitalet att realiseras. Under veckan var det ytterst nära att rullningen genomfördes.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är upp +4,1% sedan årsskiftet, efter en vecka på -1,0%. Fondportföljen utgörs nu till 100% av aktiefonden Avanza Zero.

Trendindikatorn

Onsdagsfondens trendindikator visar fortsatt neutral/oklar trend för OMXS30. Trenden för världsindex, baserat på iShares MSCI World Index Fund, är fortsatt positiv. Grönt ljus för globalfonder med andra ord. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender. Notera att diagrammen inte är uppdaterade för vecka 33 på grund av tidbrist.

OMX STOCKHOLM 30 2016-08-19.png

ISHARES MSCI WORLD INDEX FUND 2016-08-19.pngTrendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 sjönk något i veckan. För kommande börsvecka skulle det vara normalt med en rörelse på drygt+/-3.7% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna. Vi är i en volatil marknad.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2016-08-19.png

Exit

Aktiefonden Avanza Zero köptes 2016-08-04 in till premiepensionsportföjen som förvaltas enligt Onsdagsfonden PPM. En Chandelier-exit började därför beräknas från denna dag, och högsta notering sedan köp är 1424,70 för OMXS30.

Aktuell exit är nu 1305,03, vilket är 6,4% under senaste veckostängning. Sedan inköp har OMXS30 stigit med +2,0%. Efter 10% uppgång börjar exiten snävas till.

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

OMX STOCKHOLM 30 10 years 2016-08-19.png

2 tankar om “Veckorapport vecka 33 2016

 1. Hej!

  Jag har följt dig ett tag nu och du verkar ha en vettig strategi. Vi är ett mindre privatägt investeringsbolag med lite kapital att placera.
  Undrar om vi kan komma i kontakt med dig för ngt typ av samarbete. Går det att satsa i din ”Good options”?

  Hans Edvardsson
  Draft Invest AB
  Mobil: 0708-36 05 90
  E-post: hans@draft.se

  • Hej Hans,

   Jag driver placeringsklubben Onsdagsfonden Good Options, i form av ett enkelt bolag med delägare och delägaravtal. Ungefär som en aktiesparklubb med andra ord, med skillnaden att jag är ensamt placeringsansvarig. Jag ser inga hinder för juridiska personer att vara delägare, men jag översänder mer information från min officiella Onsdagsfonds-adress så får du ta ställning till vidare diskussion.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.