Veckorapport vecka 32 2016

stocks rise

Vi lägger en stark börsvecka bakom oss, framför allt i Europa och Asien, och är nu med råge tillbaka på nivåerna innan Brexit. Av den historiskt svaga augusti-effekten märks inte mycket. USA-börserna tuffade på i som vanligt mycket snävt prisintervall. S&P 500 stängde nästan oförändrat, men under veckan sattes nya högsta noteringar för alla de tre stora amerikanska börsindexen Nasdaq, S&P 500 och Dow Jones.

Räntorna slutade med små ändringar, liksom ädelmetallerna. Dollarn föll tillbaka en del, och på oljemarknaden var det kraftiga rörelser där priset slutligen steg med omkring 5% i veckan efter flera dagar med riktigt svängig prisutveckling.

Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde med en uppgång på starka +2.6% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet är utvecklingen -2.3%, exklusive utdelningar.

Utsikter om lågräntemiljö under överskådlig tid och fortsatt hopp om nya centralbanksstimulanser, nu senast från Kina, gör att kapital söker sig till aktiemarknader och deras direktavkastningar. Det märks på köptrycket och på vilket sätt nyheter tas emot, där bättre än förväntat ger stöd åt priserna och sämre än förväntat ökar hoppen om nya stimulanser, vilket ger stöd åt priserna. Detta fenomen är också ett symptom av positiv trend på många av världens aktiebörser.

 

Onsdagsfonden Good Options

Dollarns försvagades mot den svenska kronan, vilket gav en negativ effekt i portföljen. En såld säljoption i OMXS30 med lösen på 1180 i oktober köptes tillbaka med planerad vinst. En ny säljoption med lösen i december 1220 såldes.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

  • Såld vagga med köpoption OMXS30 september 1420 och säljoption december 1220
  • Såld vagga i guld med säljoption 1210 och köpoption 1600, båda lösenmånad i december.

Andelsvärdet steg med +0.5% jämfört med förra fredagen, och slutade på 247,9193. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +11.1%.

Jag håller fortsatt hög beredskap för den sålda köpoptionen i OMXS30 med lösenpris 1420, som är mycket nära aktuell kurs. Det är fem veckors löptid kvar. Sannolikheten att jag behöver rulla positionen är hög med tanke på hur nära OMXS30 är lösenpriset, och då kommer en förlust på omkring 1% av kapitalet att realiseras.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är upp +5,1% sedan årsskiftet, efter en vecka på +3,8%. Fondportföljen utgörs nu till 100% av aktiefonden Avanza Zero.

Trendindikatorn

Onsdagsfondens trendindikator visar fortsatt neutral/oklar trend för OMXS30. Trenden för världsindex, baserat på iShares MSCI World Index Fund, är fortsatt positiv. Grönt ljus för globalfonder med andra ord. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMX STOCKHOLM 30 2016-08-12.png

ISHARES MSCI WORLD INDEX FUND 2016-08-12Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 fortsatte att sjunka påtagligt i veckan. För kommande börsvecka skulle det vara normalt med en rörelse på knappt+/-3.8% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna. Vi är i en volatil marknad.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2016-08-12.png

Exit

Aktiefonden Avanza Zero köptes 2016-08-04 in till premiepensionsportföjen som förvaltas enligt Onsdagsfonden PPM. En Chandelier-exit började därför beräknas från denna dag, och högsta notering sedan köp är 1419,81 för OMXS30.

Aktuell exit är nu 1299,41, vilket är 8,1% under senaste veckostängning. Sedan inköp har OMXS30 stigit med +3,5%. Efter 10% uppgång börjar exiten snävas till.

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

OMX STOCKHOLM 30 10 years 2016-08-12.png

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.