Trendar börsen upp, ned eller mittemellan?

Stockholmsbörsen liksom flera andra europeiska börser tog ett rejält kliv upp i början på veckan. OMXS30 stängde igår onsdag över klustret av trendindikatorns långsiktiga medelvärden. Ännu så länge signalerar indikatorn neutral trend, men det krävs inte mycket innan den slår om till positiv.

OMX STOCKHOLM 30 2016-08-10

Men hur ska man använda indikatorer som trendindikatorer? Det finns ju en uppsjö av olika indikatorer, med varierande design och periodlängd. Kortsiktiga aktörer tittar på minut- och timdiagram, medan mer långsiktiga studerar vecko- och till och med dagsdiagram. Det alla analyser som bygger på studier av historisk data för att dra slutsatser om framtiden har gemensamt är att de långt ifrån har rätt alla gånger! För trendindikatorer är det till och med ofta lika vanligt att man får en felaktig signal som en korrekt. Bara för att Onsdagsfondens trendindikator eller andra mer högljudda analytikers diagram säger positiv trend betyder inte det att det är ett solklart köpläge. Det är inte heller ovanligt att någon säger positiv trend, medan andra pekar på att den långa trenden är ned, och ytterligare andra säger att läget är oklart. Teknisk analys av prissättningsprocesser som på börsen är långt ifrån någon exakt vetenskap.

Däremot kan en indikator vara en utmärkt komponent i en placeringsstrategi, för att få tydliga regler när det faktiskt är köpläge. Det viktiga är att man också har regler för exits, position sizing och riskkontroll så att man kan hantera de olika utfall av varje position som kan komma att uppstå. Blev indikatorns signal en fullträff gäller det att hänga med i rörelsen så länge som möjligt, men inte tappa för mycket av upparbetad vinst. Slår signalen fel gäller det att stoppa förlusten så snart som möjligt, utan att för den skull vara för otålig.

Onsdagsfonden PPM rider just nu på en lyckträff, där växlingen till aktiefond hittills visat sig vara vältajmad. Att jag missade den initiala uppgången efter Brexit är inget att sura över, det hör till spelet för en trendföljande strategi att inte kliva in tidigt. I takt med att OMXS30 stiger kommer exitnivån också att flyttas uppåt och på det viset säkra att jag är med på eventuell fortsatt uppgång samtidigt som jag kliver ur innan en lika eventuell nedgång blir för kännbar.

För Onsdagsfonden Good Options är vi nu riktigt nära lösen för den sålda köpoptionen. Jag har fingret redo för att köpa tillbaka den och sälja en ny option med högre lösenpris och senare lösenmånad. Det kommer att utlösa en förlust på 1-2% av kapitalet som kan ta upp till ett par månader att hämta igen.I veckan har den sålda säljoptionen kunnat köpas tillbaka med planerad vinst, och jag  sålde en ny säljoption under gårdagens lilla rekyl.

Slutligen vad gäller börsläget så känns det som ett märkligt läge. USA-börserna står i stort sett still och stampar på samma ställe, med oerhört små rörelser, även om vi sett flera nya all time high de senaste veckorna. Minsta tendens till nedåtrekyl tas ut av köpare, samtidigt som vi fortsatt håller oss strax under den magiska 2200-nivån för S&P500. Trenden är positiv sedan mitten av april, enligt trendindikatorn.

S&P500 Index 2016-08-10

Man ser ibland skriverier om det mest hatade börsrally på länge, och det är väl ett symptom på det osäkra läget som råder. Om börsen är högt, lågt eller rimligt värderad råder det som alltid delade meningar om. En del anser att börsen definitivt ska upp en bit till, medan många andra oroar sig för en kommande nedgång. Trendföljaren deltar i debatten men förlitar sig på sin strategi och fattar beslut efter denna.

OMXS30 har som sagt etablerat sig över 1400, där vi fick se en ordentlig kurskörare uppåt. Det är fortfarande ca 20% upp till all time high, som sattes i slutet av april 2015. Å andra sidan har vi klättrat nästan 14% sedan Brexit i slutet av juni. I det korta perspektivet känns kurserna rätt så fullpumpade, men det återstår att se var den slutliga gränsen ligger. Om S&P500 kliver över 2200 med buller och bång kan vi nog få se en fortsatt uppgång i Europa, men potentialen för uppgång känns i dagsläget begränsad. Får vi ytterligare 5-10% kommer traditionella värderingsmått upp på klart ansträngda nivåer, och då krävs nog ytterligare en stark rapportperiod. Eller kanske ett rejält centralbanksinitiativ…

2 tankar om “Trendar börsen upp, ned eller mittemellan?

 1. På tal om riskkontroll — vad tycker du om detta?

  http://www.philosophicaleconomics.com/2016/01/movingaverage/
  http://www.philosophicaleconomics.com/2016/01/gtt/

  ..osv. Serien fortsätter och jag kan rekommendera att man läser alla delar i serien. Mycket lång läsning, men helt klart intressant om man gillar att nörda medelvärden. 🙂

  Kontentan:

  1. Små nedgångar (tänk 6-10%) istället för större har gjort att glidande medelvärden inte fungerat lika väl de senaste åren då dessa fungerar som bäst vid större upp och nedgångar. Detta gör att man oftare riskerar lägen där man säljer billigare än vad man köper när man går in igen.

  2. MA fungerar bättre på stora index som via att ha väldigt många tillgångar i sigsjälva är ett medelvärde av en marknad.

  3. Använd ett sekundärt kontrollvärde för att indikera när man bör ligga lång eller ej. Detta för att undvika dessa små nedgångar som det står om på punkt ett. I Sverige skulle detta kunna vara siffror över arbetslöshet eller konjukturbarometern. Senare studier visar dock att den amerikanska arbetslöshetsindex m fl visar större korrelation med utländska börser än om man tar dessa utländska börsers respektive siffror. Detta då den amerikanska ekonomin är så pass stor så att den kan sägas utgöra en indikator på marknaden i helhet.

  I korthet: Om de amerikanska siffrorna pekar på högkonjuktur sälj ej trots att olika MA mm pekar på det. Om tvärtom slå på de glidande medelvärdena och investera som vanligt.

  • Stort tack för dina värdefulla kommentarer och länkar till synnerligen intressant läsning! Tyvärr har jag lite för mycket just nu för att bita tag i detta ordentligt, men kommer absolut att göra det inom kort. Det är utan tvekan ett av problemen för trendföljande strategier att komma in sent i uppgångsfaser. För min del var den saknade pusselbiten tekniken att sälja optioner för att kunna utnyttja riktigt översålda lägen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.