Veckorapport vecka 31 2016

pound

Börskurserna rekylerade ned i början av veckan, vilket inte var särskilt förvånande med tanke på den massiva uppgången sedan Brexit. Men köparna kom tillbaka med god kraft, inspirerade av räntesänkning och finansiella stimulanser från Bank of England, och efter en stark jobbrapport i USA i fredags steg kurserna på bred front.

Räntorna steg och ädelmetallerna föll i takt med att dollarn stärktes. Oljepriset satte en botten under 40 dollar per fat, men återhämtade en hel del i slutet på veckan. USA-börserna satte nya rekordnoteringar.

Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde med en nedgång på -0.6% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet är utvecklingen -4.7%, exklusive utdelningar.

Den underliggande tonen känns fortsatt stark på aktiemarknaderna, tack vare att USA går starkt utan att inflationen ökar mer än nämnvärt. Låga räntor och goda företagsvinster är en klart positiv miljö för aktier, även om många länder brottas med svag tillväxt. Konjunkturmätaren koppar har dock ännu inte tydligt signalerat för förbättrad industrikonjunktur.

Copper Full0916 Future 2016-08-05.png

Onsdagsfonden Good Options

En köpoption i guld med lösen på 1600 såldes. Dollarförstärkningen innebar en positiv effekt på portföljen.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

  • Såld vagga med köpoption OMXS30 september 1420 och säljoption oktober 1180
  • Såld vagga i guld med säljoption 1210 och köpoption 1600.

Andelsvärdet steg med +0.1% jämfört med förra fredagen, och slutade på 246,7135. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +10.6%.

Jag håller fortsatt hög beredskap för den sålda köpoptionen i OMXS30 med lösenpris 1420, som är drygt 3% från aktuell kurs. Det är sex veckors löptid kvar, varför urholkningen av tidsvärdet börjar accelereras.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är upp +1.3% sedan årsskiftet, efter en vecka på i stort sett oförändrat. Fondportföljen utgörs nu till 100% av aktiefonden Avanza Zero, sedan trendindikatorn visat neutral trend i tre veckor efter negativ trend. Köpet genomfördes i torsdags, varför en Chandelier-exit börjar beräknas från den dagen, se avsnittet Exit nedan.

Trendindikatorn

Onsdagsfondens trendindikator visar fortsatt neutral/oklar trend för OMXS30. Trenden för världsindex, baserat på iShares MSCI World Index Fund, är fortsatt positiv. Grönt ljus för globalfonder med andra ord. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMX STOCKHOLM 30 2016-08-05.png

ISHARES MSCI WORLD INDEX FUND 2016-08-05Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 rörde sig lätt nedåt i veckan. För kommande börsvecka skulle det vara normalt med en rörelse på drygt +/-3.9% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna. Vi är i en väldigt volatil marknad.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2016-08-05.png

Exit

Aktiefonden Avanza Zero köptes 2016-08-04 in till premiepensionsportföjen som förvaltas enligt Onsdagsfonden PPM. En Chandelier-exit började därför beräknas från denna dag, och högsta notering sedan köp är 1381,16 för OMXS30. Aktuell exit är nu 1258,51, vilket är 8,7% under senaste veckostängning.

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

OMX STOCKHOLM 30 10 years 2016-08-05.png

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.