Veckorapport vecka 30 2016

calm before the storm

Vi lägger en väldigt lugn, på gränsen till tråkig, börsvecka bakom oss. Volatiliteten sjunker snabbt, och det amerikanska börsindexet S&P 500 handlas i ett intervall som inte varit så smalt på mycket länge. Ansatserna till säljtryck neutraliserades kvickt av köpare som visar att den underliggande tonen fortfarande är klart positiv. Det känns lite som lugnet före stormen, att marknaderna frustande otåligt inväntar en större rörelse, upp eller ned.

Federal Reserve höjde som väntat inte räntan och den japanska centralbanken utökade förvisso sina expansiva åtgärder, men i mindre omfattning än förväntat. Räntorna föll tillbaka och ädelmetallerna steg. Dollarn sjönk ordentligt i fredags. Oljepriset fortsatte att falla i veckan, men återhämtade sig från bottennoteringen strax över 40 dollar per fat i fredags. Vi närmar oss de nivåer som nåddes i början av året, då börsturbulensen var påtaglig. Även om kopplingen mellan aktier och oljepris för tillfället är svag är det troligt att fortsatt press för oljepriset kommer att bidra till oro i energisektorn, som är en signifikant del av den amerikanska börsen. Ryssland, arabvärlden och andra oljeproducenter går inte heller opåverkade av en utdragen period med lågt oljepris.

Bjässar som Apple, Amazon och Google (Alphabet) kom in med överlag starka rapporter och bidrog till att Nasdaq klättrade påtagligt.

Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde med en uppgång på +0.7% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet är utvecklingen -4.2%, exklusive utdelningar.

Scenariot med positiv ton i börsmarknaderna, fallande oljepris och räntor är intakt. Koppar och kinesiska storföretag handlades fortsatt i sidled.

Många bedömare av aktiebörserna pekar på att vi nu går in i en historiskt svag period. OMXS30 handlas för tredje veckan i rad i fortsatt i neutral/oklar trend och indexet ligger fortfarande parkerat i klustret av trendindikatorns längre medelvärden mellan  1366 och 1399.  Onsdagsfonden PPM kommer nästa vecka med stor sannolikhet att växla från räntefond till aktiefond.

USA-börserna återhämtade en inledande nedgång i fredags, men handlades därefter rätt försiktigt. Stresstesten av europeiska banker innebar inga direkta överraskningar. Utsikterna för starten av kommande börsvecka är oklara, med svagt positiv tendens. Räntorna är fortfarande så låga att börsen gynnas av kapitalinflöden från alternativinvesteringar. Detta förhållande kan dock svänga snabbt om vi får farhågor om en svagare börsutveckling framöver hos tunga aktörer. Särskilt med tanke på hur starkt börser världen över gått på kort tid. Det är å andra sidan inte ett ovanligt fenomen vid trendskifte.

Onsdagsfonden Good Options

Inga transaktioner att redovisa för veckan.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

 • Såld vagga med köpoption OMXS30 september 1420 och säljoption oktober 1180
 • Såld säljoption i guld på 1210

Andelsvärdet var i stort sett oförändrat jämfört med förra fredagen, och slutade på 246.4661. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +10.5%.

Jag håller fortsatt hög beredskap för den sålda köpoptionen i OMXS30 med lösenpris 1420, som är drygt 2% från aktuell kurs. Det är sju veckors löptid kvar.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är upp +1.3% sedan årsskiftet, efter en vecka på +0.1%. Då trendindikatorn för OMXS30 nu varit neutral i tre veckor efter tidigare negativ trend kommer räntefonden att säljas av och portföljen bli fullt placerad i aktiefond, förutsatt att trendindikatorn efter tisdag fortfarande är neutral. Bytet av fonder beställs då på onsdag morgon.

Trendindikatorn

Onsdagsfondens trendindikator visar fortsatt neutral/oklar trend för OMXS30. Trenden för världsindex, baserat på iShares MSCI World Index Fund, är fortsatt positiv. Grönt ljus för globalfonder med andra ord. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMX STOCKHOLM 30 2016-07-29

ISHARES MSCI WORLD INDEX FUND 2016-07-29Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 fortsatte brant nedåt i veckan. För kommande börsvecka skulle det vara normalt med en rörelse på knappt +/-4.0% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna. Vi är likväl i en väldigt volatil marknad.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2016-07-29.png

Exit

Ingen exit är aktuell då Onsdagsfonden PPM ligger placerad i räntefond.

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

OMX STOCKHOLM 30 10 years 2016-07-29

2 tankar om “Veckorapport vecka 30 2016

 1. Trenden för OMXS30 är verkligen neutral för tillfället.

  SMA50 och 90 är över (idag, måndag 19:04 sedan 13 juli) medan OMXSS30 precis ligger under SMA200. Onsdag förra veckan var SMA200 endast en punkt ifrån OMXS30, men idag sjönk det tillbaka och avståndet är nu istället runt 7-8 punkter.

  Oavsett om det blir ”grönt” eller inte för investeringar kommer det verkligen vara på håret om inte börsen plötsligt går upp väldigt många punkter på väldigt kort tid.

  SMA200/100/50:

  • Tack Nameless,

   Visst är det ett intressant läge! Trendföljande indikatorer har alltid en eftersläpning, som kan vara mer eller mindre påtaglig beroende på vald periodlängd och kursdata (dag, vecka, månad). Snabba och kraftiga kursrörelser innebär därför ofta perioder av osäkert läge. För min trendindikator är vågdelaren för närvarande runt 1400 för OMXS30. En etablering över så kan en positiv trend börja signaleras. Därmed inte sagt att kurserna fortsätter upp, de kan lika gärna vända ned. Det är paradoxen för en trendföljare och därav nödvändigheten att ha en bra exitmetod och arbeta med lämplig storlek på placeringarna för att kontrollera risk och styra mot planerad avkastning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.