Veckorapport vecka 29 2016

Börsveckan innebar något av en nedvarvning på framför allt de europeiska börserna. Efter en långvarig svit av uppgångsdagar fick vi se veckan avrundas med mindre nedgångar. Den positiva stämningen på börserna världen över förefaller dock intakt, för så fort kurserna sjönk lite djupare kom köpare tillbaka och drev upp priserna. En utbredd uppfattning är att bolagsrapporterna för det andra kvartalet kommer in med överlag godkända resultat och att det finns en hel del förväntningar på kommande centralbanksinitiativ som eldar på köpintresset.

Oljepriset sjönk ordentligt i veckan samtidigt som dollarn stärktes påtagligt. På räntemarknaderna var förändringarna små liksom för ädelmetaller. Det amerikanska börsindexet S&P 500 noterade återigen nya högsta noteringar, senast i fredags, under synnerligen tunn handel. Volatiliteten i marknaden noteras på rekordlåga nivåer och en välkänd tumregel är att när volatiliteten är nära botten är börsen nära en topp. Omvänt stiger volatiliteten kraftigt när aktiekurserna faller.

volatility index

Naturligtvis baseras en sådan tumregel på historiska observationer och ska inte tas som en säker prognos om annalkande kursfall.

Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde med en uppgång på +0.3% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet är utvecklingen -4.8%, exklusive utdelningar.

Som sagt känns fortfarande grundtonen i marknaden klart positiv. Dock fortsätter oljepriset sin färd söderut, och kopparpriset har ännu inte tagit någon tydlig riktning uppåt. De kinesiska storföretagen ser dock att värderas upp.

Den starka dollarn pressar råvarupriser på bred front, vilket man ser tydligt i diagrammet över Dow Jones råvaruindex, som har lite mindre vikt för energiråvaror.

E-TRACS LINKED TO THE BLOOMBERG COMMODI 2016-07-22

Nästa vecka vankas tunga besked från centralbanker i form av Fed på onsdag den 27/7 och Bank of Japan på fredag den 29/7. Det kommer också en del tunga bolagsrapporter, bland annat från Apple. Det är sista veckan innan en säsongsmässigt svagare period på börsen, men statistik är baserat på historik och säger inget mer än sannolikheter för olika händelseutfall. USA-börserna går starkt, men handeln är synnerligen tunn.

OMXS30 handlas för andra veckan i rad i fortsatt i neutral/oklar trend och indexet ligger i klustret av trendindikatorns längre medelvärden mellan  1365 och 1400. Om trendindikatorn visar neutral trend också även efter nästa vecka kommer Onsdagsfonden PPM att växla från räntefond till aktiefond. Sedan botten efter Brexit har OMXS30 stigit med 11%. Det hade varit härligt att hänga med på en sådan uppgång, men för en trendföljande placeringsstrategi baserat på veckodata var det inte möjligt. En sådan strategi siktar på att utnyttja de större och mer långsiktiga rörelserna, och generellt gäller att en trendföljare inte siktar på att identifiera bottnar och toppar. För att kunna hänga med på snabba rörelser som trendföljare gäller att välja kortare perioder, vilket tyvärr också ökar antalet falska signaler. Bilden nedan visar Onsdagsfondens trendindikator i dagsdiagram.

OMX STOCKHOLM 30 Daily 2016-07-22.png

En kortsiktig trendföljare kunde absolut ha gått in när den negativa trenden bröts fredag den 8 juli och fått vara med om en del av den senaste tidens snabba uppgång. Givet de många falska signalerna ökar betydelsen av en god exitmetod. Och oavsett hur kortsiktig trendföljaren är kommer han eller hon aldrig att pricka en botten eller topp.

Utsikterna för starten av kommande börsvecka är positiva, med tanke på hur starkt USA-börserna handlades i fredags. Men fokus bör snabbt hamna på centralbanksbesked och vi kan i vanlig ordning vänta oss slagig handel inför dessa.

Onsdagsfonden Good Options

En ny säljoption i OMXS30 såldes under nedgångsfasen i veckan, denna gång med lösenpris 1180 i oktober.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

  • Såld vagga med köpoption OMXS30 september 1420 och säljoption oktober 1180
  • Såld säljoption i guld på 1210

Andelsvärdet var i stort sett oförändrat jämfört med förra fredagen, och slutade på 246,3580. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +10.4%.

Jag håller fortsatt hög beredskap för den sålda köpoptionen i OMXS30 med lösenpris 1420, som är ca 3% från aktuell kurs. Det är åtta veckors löptid kvar.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är upp +1.2% sedan årsskiftet, efter en vecka på +0.1%. Ingen förändring av fondinnehavet är aktuell.

Trendindikatorn

Onsdagsfondens trendindikator visar fortsatt neutral/oklar trend för OMXS30. Trenden för världsindex, baserat på iShares MSCI World Index Fund, är fortsatt positiv. Grönt ljus för globalfonder med andra ord. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMX STOCKHOLM 30 2016-07-22.png

ISHARES MSCI WORLD INDEX FUND 2016-07-22Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 sjönk rejält i veckan. För kommande börsvecka skulle det vara normalt med en rörelse på +/-4.2% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna. Vi är i en väldigt volatil marknad.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2016-07-22.png

Exit

Ingen exit är aktuell då Onsdagsfonden PPM ligger placerad i räntefond.

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

OMX STOCKHOLM 30 10 years 2016-07-22.png

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.