Veckorapport vecka 28 2016

ånglok i fart

En perfekt börsvecka för ”tjurar”, där varje dag innebar nya uppgångar på bred front likt ett lokomotiv som inte går att stoppa. Den svenska börsen har nu stigit sju dagar i rad, +7,5% sedan sjätte juli då vi hade den senaste nedgångsdagen och hela +10.5% jämfört med bottennoteringen direkt efter Brexit den 27:e juni. Stämningsläget på börser världen över har verkligen ändrats dramatiskt, från försiktigt till bottenlöst negativt och nu eufori! Detta är en utveckling som vanligen tar flera veckor eller månader, men här sker det inom loppet av dagar. Måhända ser vi utfallet av en kombination av blixtsnabb informationsöverföring, lättrörligt kapital och signifikanta händelser, på en plattform av oöverträffad osäkerhet om framtidens ekonomiska utveckling, till stor del byggd på minusräntor och andra centralbanksstimulanser.

De första bolagsrapporterna har kommit in och mottogs överlag positivt. Oljepriset slutade nära oförändrat i veckan, dollarn föll först tillbaka men stängde högre efter starka detaljhandelssiffror i fredags. Ädelmetallerna rekylerade nedåt och räntorna steg påtagligt. Det amerikanska börsindexet S&P 500 noterade nya högsta noteringar.

Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde med en uppgång på starka +3.5% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet är utvecklingen -5.1%, exklusive utdelningar.

Börstemperaturen känns nu synnerligen positiv, men man får vara beredd på fortsatt snabbt kast. Att räntorna stiger är sunt givet fortsatt börsuppgång, liksom att ädelmetallerna faller. Oljepriset har för tillfället tappat sin starka koppling till aktiepriser och vi lär under överskådlig tid inte få se oljepriset slå igenom på börsindex innan oljan åter noteras under 40 dollar eller över 60.Bra att fortsatt bevaka är kopparpriset och de kinesiska börserna, som båda klättrar uppåt, om ännu inte i särskilt imponerande takt.

Börserna har fortfarande full vind i seglen, och bolagsrapporternas utfall jämfört med förväntningar verkar inte förändra det nämnbart. Sent i fredags kväll kom förskräckliga nyheter om ett försök till statskupp i Turkiet. Sådana extraordinära geopolitiska händelser brukar ge börserna skrämselhicka, men kuppen verkar nu avvärjd och den cyniska bedömningen är att de finansiella marknaderna inte påverkas särskilt mycket av det. Kommande börsvecka startar därför med stor sannolikhet fortsatt optimistiskt, om än med slagig handel.

OMXS30 har brutit den negativa trenden, för första gången sedan slutet av november i fjol. Indexet ligger i klustret av trendindikatorns längre medelvärden och kan, om kurserna fortsätter att stiga, slå om till positiv trend vid etablering ovanför 1401. Värt att notera är att sedan trendindikatorn slog om till negativ i mitten av september förra året har vi sett två omslag till neutral/oklar trend, båda i november. Dessa blev kortlivade,  återstår att se hur det blir denna gång.

Onsdagsfonden Good Options

Den sålda säljoptionen i OMXS30 kunde köpas tillbaka enligt plan med vinst, liksom den sålda köpoptionen i guld. Den sålda köpoptionen i naturgas köptes också tillbaka, tidigare än planerat för att dra ned på risken, och resulterade i en mindre vinst. Valutaeffekten var positiv för veckan.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

  • Såld köpoption OMXS30 september 1420
  • Såld säljoption i guld på 1210

Andelsvärdet steg med knappt +0.9% jämfört med förra fredagen, och slutade på 246,2366. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +10.4%.

Jag håller nu hög beredskap för den sålda köpoptionen i OMXS30. Man får se det som ett styrketecken att det fortfarande är marginal upp till lösenpriset på 1420 trots en kursuppgång på över 10% som gått emot positionen. Med tanke på den snabba börsuppgången är förstahandsalternativet att rulla positionen till högre lösenpris och möjligen också senare lösenmånad. Om trendindikatorn sedan skulle börja visa positiv trend kommer jag att antingen köpa indexterminer för att neutralisera förlusten på optionen, alternativt stänga optionen med förlust och sälja en säljoption. Båda alternativen kommer att innebära en kortsiktig värdeminskning på omkring 1 %. En fördel är att positionen är en sjättedel mindre än full storlek, efter att en sjättedel av kontrakten köptes tillbaka efter Brexit-nedgången.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är upp +1.1% sedan årsskiftet, efter en vecka på i stort sett oförändrat. Ingen förändring av fondinnehavet är aktuell.

Trendindikatorn

Onsdagsfondens trendindikator visar nu neutral/oklar trend för OMXS30. Trenden för världsindex, baserat på iShares MSCI World Index Fund, har slagit om till positiv. Grönt ljus för globalfonder med andra ord. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMX STOCKHOLM 30 2016-07-15.png

ISHARES MSCI WORLD INDEX FUND 2016-07-15Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30  föll tillbaka i veckan. För kommande börsvecka skulle det vara normalt med en rörelse på +/-4.4% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna. Vi är i en väldigt volatil marknad.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2016-07-15.png

Exit

Ingen exit är aktuell då Onsdagsfonden PPM ligger placerad i räntefond.

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

OMX STOCKHOLM 30 10 years 2016-07-15.png

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.