Köpa eller sälja?

beslutsångest

Stockholmsbörsen har nu klättrat omkring 9% sedan botten efter Brexit, USA-börserna noterar all time high och även i Asien tuffar det på efter spekulationer om massiva japanska stimulanser. Ännu en gång ställs placerare inför frågan om det är läge att köpa eller sälja aktier och aktiefonder. Det finns naturligtvis inget entydigt svar på den frågan, även om jag som trendföljare vet hur jag resonerar. Andra har annorlunda strategier men det hindrar inte många av oss att återkommande ställa frågan om det kommer att fortsätta upp eller ned. Det kan bli nog så stressande i tider av börsoro och man jämför sig gärna med andra för att få ett kvitto på om man tänkt och gjort rätt eller inte.

För att få bort negativa stressmoment och hålla blicken fast vid målet fortsätter jag varmt att rekommendera en egen placeringsstrategi, som inte bara talar om vad och när något ska köpas utan framför allt när det ska säljas. Det som en ser som ett säljläge ser en annan som köpläge, och så måste det vara för att vi ska ha en fungerande marknad. Båda aktörerna kan vara vinnare i det långa loppet om de tillämpar en exitmetod som avslutar placeringen i tid för att begränsa en förlust eller ta hem en vinst. Mitt råd blir att lägga lite tid på att designa en exitmetod som passar dig och ditt sparande och sedan se till att använda dig av den. Då behöver du inte svettas över frågan när du ska sälja och inte heller stressas över om valet av tidpunkt för köp var det bästa. Något som också fungerat väl för min del är att ta hänsyn till volatiliteten, alltså hur kraftigt kurserna har rört sig den senaste tiden, när man designar sin exitmetod. Att ha en fast exit på 10% under högsta notering kan vara alltför snävt i en högvolatil marknad, samtidigt som den kan vara för generös i en stillsam dito. Ta gärna en titt på Chandelier-exiten!

Vad gäller hur börsen kommer att utvecklas, om vi står inför en period av uppgång eller ett annalkande ras, finns det som alltid bara mer eller mindre kvalificerade gissningar. Onsdagsfondens trendindikator visar fortsatt negativ trend för Stockholmsbörsens OMXS30-index, och därmed står jag utanför marknaden samt utfärdar köpoptioner i placeringsklubben Onsdagsfonden. Att kurserna stiger så här pass kraftigt under en kort period är inget ovanligt även i en negativ trend, det har vi sett flera exempel på under året. Den tidpunkt då den negativa trenden bryts eller slår om anpassar en trendföljare som jag till det, utan att blanda in några känslor över att ha missat botten eller oroa sig över att det gått upp för mycket, för snabbt. Köp dyrt, sälj dyrare! I skrivande stund utmanas den negativa trenden först då OMXS30 rör sig upp och över 1400.

OMX STOCKHOLM 30 2016-07-12

En titt på S&P 500 index i USA visar att vi där har en fortsatt positiv trend. Om jag hade den marknaden som en av de jag placerar i skulle jag utan tvekan köpa aktier eller aktiefonder där, även om vi noterar rekordnivåer och därmed ökad fallhöjd. Det finns en hel del kapital som förvaltas efter så kallade break-out strategier, där man köper om kursen noterats på en högsta notering över X antal dagar. Många har nog aktiverat en köpsignal för S&P 500 de senaste dagarna.

S&P500 Index 2016-07-12

En titt på några andra intressanta marknader visar att oljepriset är under press och att guldet sjunkit i pris på sistone. Räntorna har stigit en del och kopparpriset likaså, utan att sätta någon entydig riktning uppåt. Återstår fortfarande att se vad företagsrapporterna leder till och hur spekulationerna om centralbanksstimulanser fortgår.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s