Så väljer du vinnarfonderna i PPM

vinnare

Först av allt, mina ursäkter för denna klickbetesrubrik! Jag valde den av två anledningar: dels att se hur mycket mer trafik på bloggen den genererar, och dels för att understryka poängen i detta inlägg, som handlar om att placera metodiskt efter en strategi och vara nöjd med god avkastning istället för att jaga det optimala i varje läge. Denna jakt är nästan alltid förgäves i alla delar av livet och ett uttryck för vår fåfänga som baseras på våra inbyggda mentala program, till exempel det att alltid ha rätt och att vara bättre än andra. Så tyvärr, det blir inga fem punkter för att hitta vinnarfonderna.

Men kunde man inte i början av året ha klurat ut vilka vinnarfonderna i till exempel Premiepensionssystemet skulle bli? Var det inte givet att Ryssland, Brasilien, guld och andra råvaror skulle stiga i pris efter usel utveckling tidigare?

PPM-vinnare 2016-01-01 till 2016-07-08

Bild från morningstar.se

Visst vore det härligt att ha fått se sitt kapital öka med 100% på ett halvår, men för att uppnå det hade man behövt pricka den exakta botten i januari för guldfonderna och sedan ligga kvar fram till idag. Att tajma bottnar och toppar är en gammal önskedröm för placerare, men slutar oftast i dålig utveckling. Girighet har raderat betydligt fler förmögenheter än den skapat. Det finns ingen universalmetod för att identifiera när kursen nått en botten eller topp. Man kan ha tur en eller flera gånger, men till slut går utvecklingen en emot, man blir osäker och stannar kvar i en position som i värsta fall går från vinst till förlust. Alternativt vågar man inte gå in alls.

Den svenska börsen har hittills utvecklats svagt under 2016. Mitt eget pensionssparande i Premiepensionssystemet, som följer Onsdagsfonden PPM, står och stampar på runt 1% avkastning hittills. Att välja andra marknader för sina placeringar behöver inte alls vara fel, men man behöver som alltid en plan för när man ska köpa och när man ska sälja. För guldfonder påverkar förstås guldpriset utvecklingen mycket, men en varning är på sin plats. Guldfonderna i Premiepensionssystemet placerar i aktier i bolag som är verksamma inom guldindustrin, som utvinnare eller förädlare. Därmed behöver inte fonden utvecklas precis som guldpriset, utan blir beroende av hur pass väl bolagens verksamhet sköts och hur de hanterar utvecklingen på guldmarknaden. Likadant för oljebolag förstås.

För den som ändå vill ha med guldfonder i sitt fondsparande rekommenderar jag att ta en titt på  en trendföljande strategi. Onsdagsfondens trendindikator för guld ser ut så här:

Gold Full0816 Future 2016-07-08.png

Som synes bottnade guldpriset i slutet av förra året, och den negativa trenden bröts i slutet av januari. Trenden slog om till positiv i slutet av februari. Men man ser också hur snabbt priset steg i slutet av januari och början av februari. Det hade inte varit lätt att hänga med i den uppgången via en guldfond, även om man varit mer offensiv och köpt så snart den negativa trenden bröts. Däremot hade man kunnat vänta in en bekräftad positiv trend och sedan gått in i slutet av februari.

Att följa trenden handlar inte om att köpa billigt och sälja dyrare, utan om att köpa dyrt och sälja dyrare! Man kommer aldrig att köpa på botten eller sälja på toppen. Däremot fångar man in de stora kursrörelserna där emellan och kan som bäst vara med om upp till 75% av en uppgångsfas. En trendföljande strategi måste alltid kompletteras med en exitmetod som talar om när du ska sälja. Att invänta att en trendindikator ska slå om till negativ innan man säljer kan nämligen innebära att du lämnar tillbaka en stor del av upparbetad vinst, och i värsta fall förvandlar den till en förlust. Vad en exitmetod ska göra är att i förväg bestämma hur mycket av en orealiserad vinst du är beredd att tappa för att få möjligheten att se den växa vidare. För de lyckliga som sett sitt premiepensionssparande växa med 30-100% under 2016 är detta något att verkligen fundera över.

Andra marknader, som Ryssland och Brasilien går också utmärkt att placera i baserat på en trendföljande strategi med exitmetod.

Med tumregeln att gå in om en trend bryts av neutralt läge under en period om minst tre veckor, hade man kunnat göra fina resultat även om man inte lyckats pricka bottennoteringarna.

Jakten på bottnar och toppar riskerar att ge dig dålig avkastning i det långa loppet. Har du en plan med enkla regler och är beredd att missa en del av de inledande uppgångarna kommer du att få se en säkrare och mer uthållig väg till god avkastning både på kort och lång sikt. Kom ihåg att med utländska marknader uppstår alltid valutaeffekter. De kan slå till både din fördel och nackdel. Att placera i marknader med samma typ av underliggande, som aktiemarknader, är också en risk, då en börsnedgång oftast slår mot börser världen över, om än med olika kraft. Du uppnår inte någon större diversifiering genom att placera i Svergie, Ryssland och Brasilien samtidigt. Att placera i olja och guld ger långsiktigt en bättre diversifiering. Med en trendföljande strategi minskar du behovet av att diversifiera, genom att du tar hänsyn till hur varje marknad utvecklas.

Det vore önskvärt att få se Premiepensionssystemet moderniseras med inslag av så kallade Exchange Traded Funds (ETF). De har vuxit fram på bred front och gör det möjligt att placera i olika marknader med mer precis koppling till den underliggande varan. Då skulle man kunna köpa andelar i fond som utvecklas precis som priset i guld eller olja, utan att påverkas av branschvisa eller bolagsspecifika omständigheter som ligger utanför ens kontroll att analysera. ETF:er har några nackdelar, där en av de avgörande är att man måste lita på att det företag som tillhandahåller fonden fortsätter vara solvent. Här finns det risker för att ETF:erna blåser upp värden som inte har någon koppling till underliggande vara. För månadssparande är ETF:er heller inte vettigt, då courtage kostar en del. Men Premiepensionssystemet borde kunna gå i bräschen för att erbjuda fonder som agerar som ETF:er, men har en aktiefonds trygghet och låga transaktionsavgifter. Indexfonder i andra marknader än börsindex helt enkelt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.