Veckorapport vecka 27 2016

Saving The Bull Market

Börsveckan präglades länge av en slags baksmälla efter den snabba vändningen upp från marknadsturbulensen i samband med Brexit. Torsdag och fredag tog dock kurserna åter fart uppåt och det mesta av nedgången hämtades igen. Trots positiv statistik från den amerikanska arbetsmarknaden var räntorna i stort sett oförändrade, efter en initial nedgång. Oljepriset föll tillbaka rejält, dollarn stärktes något liksom guldet, där priset dock gick ned i slutet av veckan. De amerikanska börserna är fortsatt starka och S&P 500 ligger nära sin högsta notering någonsin.

Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde med en nedgång på -1.1% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet är utvecklingen -8.3%, exklusive utdelningar.

Börserna i USA ligger på rekordnivåer inför den kommande rapportperioden. Räntorna fortsätter att falla, samtidigt som guldet stiger. Någon eller några av dessa marknader måste på sikt byta riktning, för i längden är det inte hållbart att aktiekurser noterar nya all time high samtidigt som ränteutvecklingen speglar en kommande recession. Jag noterar också att koppar, som många gånger är en bra indikator på den globala industrikonjunkturen inte stigit i pris särskilt mycket sedan botten tidigare i år, liksom inte heller börserna i Kina.

Det är ett tecken på att efterfrågan från Asien i allmänhet och Kina i synnerhet fortfarande är låg, vilket skapat oro tidigare i Europa och USA. Aktiepriserna eldas nu återigen på av räntenedgångar och rykten om nya stimulanspaket från både Fed och ECB. Kanske går också USA mot negativa räntor?

Bågen är med andra ord rätt hårt spänd inför bolagsrapporterna som börjar strömma in nästa vecka. Magkänslan är att vi definitivt är närmare en topp än en botten, framför allt i USA, men osvuret är bäst. En trendföljare rider med trenden hur länge som helst, fram till dess att den bryts eller slår om.

De amerikanska börserna avslutade veckan med en bred och stabil uppgång. Kommande börsvecka startar med stor sannolikhet därför också med fortsatt optimism, men sedan beror det på hur rapporterna tas emot. OMXS30 kan utan vidare fortsätta upp mot trendindikatorns kluster av längre medelvärden, som ligger mellan 1363 och 1402. Där bör det bli lite trögare, men möjligheten finns alltid att kurserna bryter igenom och trenden bryts eller till och med slår om. Fram till dess ligger vi i fortsatt negativ trend, där ytterligare en vändning nedåt någonstans i klustret skulle vara en väntad utveckling

Onsdagsfonden Good Options

Som jag tidigare meddelat stängdes en position i såld köpoption i silver med förlust. En såld köpoption i olja köptes tillbaka enligt plan med vinst. En såld köpoption i 10-årig amerikansk statsskuldväxel köptes också tillbaka med blygsam vinst för säkerhets skull, då den positiva trenden för räntepapper är fortsatt starkt positiv. En sjättedel av den sålda köpoptionen i den befintliga vaggan i OMXS30 köptes tillbaka när kurspressen var som störst i början på veckan, vilket realiserade en mindre vinst.

En ny position med såld säljoption i guld införskaffades i samband med att guldpriset rekylerade nedåt. Därmed är en vagga i guld etablerad med lösenpriser på 1210 respektive 1600. Den befintliga vaggan i OMXS30-index är intakt.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

  • Såld säljoption OMXS30 augusti 1180, såld köpoption OMXS30 september 1420
  • Såld köpoption i amerikansk naturgas
  • Såld köpoption och säljoption i guld, en så kallad vagga

Andelsvärdet steg med knappt +0.2% jämfört med förra fredagen, och slutade på 244,1614. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +9.5%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är upp +1.1% sedan årsskiftet, efter en vecka på i stort sett oförändrat. Ingen förändring av fondinnehavet är aktuell.

Trendindikatorn

Onsdagsfondens trendindikator visar fortsatt negativ trend för OMXS30. Trenden för världsindex, baserat på iShares MSCI World Index Fund, är fortsatt neutral. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMX STOCKHOLM 30 2016-07-08

ISHARES MSCI WORLD INDEX FUND 2016-07-08Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30  fortsatte att öka i veckan. För kommande börsvecka skulle det vara normalt med en rörelse på drygt +/-4.6% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna. Vi är i en väldigt volatil marknad.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2016-07-08

Exit

Ingen exit är aktuell då Onsdagsfonden PPM ligger placerad i räntefond.

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

OMX STOCKHOLM 30 10 years 2016-07-08.png

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.