Tala är silver, tiga är guld

gold-and-silver-1024x686.jpeg

Ädelmetallerna har verkligen rusat i pris på sistone, särskilt silver. Vanligen stiger dessa marknader vid marknadsoro och/eller låga eller fallande räntor, och för närvarande har vi både och.  Placeringsklubben Onsdagsfonden, som placerar efter strategin Onsdagsfonden Good Options, har haft positioner i sålda köpoptioner i både guld och silver. Dessa optioner har förstås ökat i värde i takt med prisuppgången. Silverprisets ökade volatilitet och krympande avstånd till lösenpris gjorde att jag nyligen stängde den sålda köpoptionen i silver med förlust. Det är viktigt att ha förmågan att ta förluster för att kunna avsluta positioner i tid och inte bli sittande med ”the mother of all losses” som den gamle traderstjärnan Ed Seykota så träffsäkert har uttryckt det. Det var inget alternativ att justera positionen genom så kallad rullning, då silvermarknaden är i en klar positiv trend, även om prisuppgången varit väl snabb och inbjuder till rekyl.

Att sälja optioner handlar om att placera efter det som man bedömer har liten sannolikhet att inträffa under en given tid. Det betyder förstås inte att det minst sannolika aldrig inträffar, och när det gör det är det viktigt att följa sin plan och vidtaga åtgärder utan dröjsmål. Förlusten i silver uppgår till ca 0.5% av placeringsklubbens kapital, en faktor 2 jämfört med den vinst på 0.25% som skulle ha realiserats om positionen stängts enligt plan. Det är en acceptabel kvot mellan avkastning och risk.

Positionen i guld ligger kvar, då jag kunde sälja en köpoption med lösenpris på 1600 under Brexit-oron för en god premie. Vi är fortfarande omkring 17% från den nivån, trots den senaste prisstegringen. En lärdom att ta med sig är att inte sitta samtidigt med positioner i både guld och silver som ju oftast rör sig i samma riktning. Dessutom ska man inte underskatta volatiliteten i silver, som kan öka väldigt snabbt.

Silver Full0916 Future 2016-07-06

Gold Full0816 Future 2016-07-06.png

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.