Veckorapport vecka 26 2016

Pedestrian_stops_infrontofstockexchange

En intressant börsvecka… Nedgångarna fortsatte i måndags, efter beslutet om Brexit, och Stockholmsbörsen föll handlöst i en nedgång som utökades ju längre dagen led. Men därefter vände flödena och tunga aktörer började köpa aktier, räntepapper och ädelmetaller som aldrig förr. Börserna steg, räntorna sjönk och guld, men framför allt silver ökade kraftigt i pris. Dollarn slutade i stort sett oförändrat efter den kraftiga förstärkningen omedelbart efter Brexit.

Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde med en i sammanhanget blygsam nedgång på -1.5% jämfört med stängningskursen förra veckan, efter att ha gått ned mer än 8% i måndags. Sedan årsskiftet är utvecklingen -7.4%, exklusive utdelningar.

Att börser stiger, räntorna faller och ädelmetaller samtidigt stiger är ett tecken på att det byggts upp nya förväntningar på ekonomiska stimulanser från centralbanker. På sikt kommer marknaderna att korrigeras, frågan är bara i vilken ordning. Efter ett panikartat flockbeteende i måndags fick vi se ett lika starkt dito under resten av veckan.

ftse-100-post-brexit.jpeg

Diagram från The Independent

Just Londonbörsens index FTSE 100 fick extra stöd av utvecklingen för pundet som fortsatte falla. Bra för brittiska exportföretag, men också ett tecken på lägre förtroende för den brittiska ekonomin. Dessutom pratade den engelska centralbanken om en möjlig räntesänkning, vilket ju alltid är populärt på börsen, men sänker valutan.

sterling-post-brexit

Diagram från The Independent

Kortsiktigt är marknader väldigt långt ifrån att vara effektiva, och dess aktörer sannerligen inte rationella. Nu är vi i stort sett tillbaka där vi var innan Brexit, då de politiska turerna av börsaktörerna ännu inte setts som tecken på förestående ekonomiska konsekvenser som signifikant drabbar företag, mer än då ökad tro på finansiella stimulanser. Ännu en gång fick vi se en vändning vid området 1240-1250 för OMXS30-index. Kanske kommer vi att testa gränserna för nuvarande negativa trend ytterligare en gång, där trendindikatorns mer långsiktiga medelvärden nu ligger mellan 1366-1405. Som jag sagt tidigare är jag restriktiv med att använda mig av stöd- och motståndsnivåer, men för en trendföljare är det nyttigt att känna till var gränserna för aktuell trend ligger för stunden.

De amerikanska börserna tappade lite fart under den senare handeln, men stängde likväl på plus. På måndag är det den amerikanska nationaldagen, då marknaderna är stängda. Börsveckan inleds med stor sannolikhet försiktigt, med viss fortsatt optimism i korten.

Onsdagsfonden Good Options

Valutasäkringen resulterade i en effekt på portföljen om knappt -0.1%, då kronan stärktes något jämfört med direkt efter Brexit.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

  • Såld säljoption OMXS30 augusti 1180, såld köpoption OMXS30 september 1420
  • Såld köpoption i amerikansk olja
  • Såld köpoption i amerikansk naturgas
  • Såld köpoption i silver
  • Såld köpoption i guld
  • Såld amerikansk 10-årig statsskuldväxel

Andelsvärdet backade med knappt -0.1% jämfört med förra fredagen, och slutade på 243,7829. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +9.3%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är upp +1.0% sedan årsskiftet, efter en vecka på i stort sett oförändrat. Ingen förändring av fondinnehavet är aktuell.

Trendindikatorn

Onsdagsfondens trendindikator visar fortsatt negativ trend för OMXS30. Trenden för världsindex, baserat på iShares MSCI Word Index Fund, är fortsatt neutral. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMX STOCKHOLM 30 2016-07-01.png

ISHARES MSCI WORLD INDEX FUND 2016-07-01.pngTrendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30  inte helt förvånande skenade i veckan. För kommande börsvecka skulle det vara normalt med en rörelse på drygt +/-4.5% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna. Vi är i en väldigt volatil marknad.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2016-07-01.png

Exit

Ingen exit är aktuell då Onsdagsfonden PPM ligger placerad i räntefond.

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

OMX STOCKHOLM 30 10 years 2016-07-01.png

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.