Halvårsrapport 2016

Det första halvåret var trenden för Stockholmsbörsens OMXS30-index konsekvent negativ enligt Onsdagsfondens trendindikator. Januari och början av februari var oroliga månader, då börsen föll rejält och oljepriset fortsatte sin resa nedåt. Därefter fick vi se en snabb och kraftig återhämtning fram till mitten av mars, följt av nedgångar och rekyler med allt lägre toppar under intakt negativ trend. Halvåret avslutades dramatiskt med folkomröstningen i Storbritannien om att lämna EU eller inte. Beslutet att lämna skakade finansmarknaderna och ledde till kraftiga nedgångar på börser världen över. Lika snabbt blåste oron över och marknadsnoteringarna närmade sig nivåerna innan Brexit var ett faktum.

OMX STOCKHOLM 30 H1 2016

Placeringsklubben Onsdagsfonden, som placerar efter strategin Onsdagsfonden Good Options, har haft ett stabilt halvår, där andelsvärdet sedan årsskiftet ökat med 9,2 % till 243,6016. Målet om en avkastning för året om 15 % förefaller högst sannolikt att kunna uppnå. Stockholmsbörsens OMXS30-index sjönk under det första halvåret med -8.5%

För en trendföljande placeringsstrategi är det förstås fördelaktigt med tydlig trend. Det har likväl inte varit så lätt för trendföljare att hitta rätt läge att placera då kursrörelserna generellt varit både snabba och kraftiga. Här har Onsdagsfonden Good Options haft det lättare genom strategin att sälja optioner. Hög volatilitet betyder höga optionspriser och optioner har kunnat säljas med betryggande marginal från aktuell indexnivå. Med en såld option är man inte beroende av att marknaden rör sig till en viss nivå under en viss tid, utan endast att den inte rör sig tillräckligt mycket åt fel håll under en given tid.

Optionsförsäljningar på råvarumarknaderna har bidragit med ungefär en tredjedel av vinsterna, vilket är tillfredställande då en fjärdel av kapitalet är placerat där. Valutasäkringen gör att valutaeffekten mellan dollar och kronor i stort sett är försumbar. Tyvärr har några intressanta marknader försvunnit från radarn då den amerikanska råvarubörsen ICE höjt avgifterna för prisdata till orimliga nivåer. Det gäller kaffe, socker och bomull som alla uppvisar låg korrelation med aktiepriser. Det är rimligt att anta att bidraget från råvarumarknaderna reduceras under resten av året.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.