Stökigt på börsen – vad gör man?

stock market crash

I takt med att börsen faller ökar besöksantalet på min och förmodligen andra bloggar som skriver om placeringsstrategier och exits. Många som glatts över fin värdeutveckling i portföljen såg igår innehaven få rejäla törnar efter en av de värsta nedgångsdagarna för Stockholms-börsen någonsin. Helt plötsligt letas det med lykta efter kloka tankar om det kommer att gå ner mer, vända upp, ska man sälja eller stanna kvar. Experterna uttalar sig ofta i termer av att man bör sitta still i båten om man är långsiktig, och ska man använda sitt kapital snart skulle det inte varit placerat i aktier eller aktiefonder överhuvudtaget. I sociala medier staplas argument för fortsatt nedgång eller snabbt återhämtning, där värdeinvesterare och utdelningskramare fightas med swinghandlare och trendföljare.

Ännu en gång visar det sig att många missar en av de viktigaste framgångsfaktorerna för lyckade placeringar, nämligen den att ha en plan för varje position, en placeringsstrategi. Du ska från början veta när du ska sälja (eller köpa tillbaka om du går kort), precis i lika hög grad som du ska veta hur mycket du riskerar och köper för. Och självklart i betydligt högre grad än beslutet om när du köper. Utan en plan med exit för dina innehav blir du passagerare på en otäckt gungande båt i stormiga finanshav när det blåser upp. Då är det för sent att agera och du far dit marknaden styr.

Onsdagsfonden Good Options reder ännu så länge ut stormen väl. Vaggans sålda säljoption börjar ligga nära OMXS30-index, men ännu så länge är det cirka fem procents marginal kvar nedåt. Beredskapen är hög för att justera positionen, vilket jag kommer att kunna göra utan större bekymmer tack vare en bra balans mellan positionens storlek och tillgängligt kapital. Vaggans sålda köpoption var ytterst nära att återköpas igår. När det inträffar kommer jag att sälja en ny köpoption vid lämplig uppgångsdag.

Under gårdagen sålde jag köpoptioner i guld och amerikansk 10-årig statsobligation, där turbulensen på marknaden drev upp premierna så att jag kunde få bra betalt för optioner som låg riktigt långt ”out of the money”, alltså med stor marginal från aktuell kurs. Guldet och de amerikanska räntorna kan naturligtvis fortsätta upp, men sannolikheten att de når de nivåer jag sålt optioner på under kvarvarande löptid är låg.

Om börsen fortsätter att sjunka eller vänder upp, åtminstone tillfälligt, från dessa nivåer kan jag inte veta, lika lite som någon annan. Börstrenden är negativ, så en fortsatt nedgång vore inte överraskande. Vi ligger precis vid området 1240-1250 där vi sett vändningar tidigare.

OMX STOCKHOLM 30 2016-06-27.png

Det är alltid svårt att bedöma hur långt vi kan nå i en trend. Om fokus åter riktas mot europeiska banker med svaga balansräkningar kan det snabbt torna upp orosmoln som kan bli långvariga, om inte bolagsrapporterna för det andra kvartalet som börjar presenteras nästa månad kan väcka optimismen åter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s