Veckorapport vecka 25 2016

brexit market reaction

Efter en riktig nagelbitare till valvaka för den brittiska folkomröstningen blev resultatet en knapp majoritet för lämna-sidan, tvärtemot vad spelbolagen och många bedömare antog. Valuta- och räntemarknaderna handlades med explosiva rörelser och det var tydligt att många låg fel i positionerna och snabbt behövde placera om. Börsindexterminerna föll kraftigt under natten och fredagshandeln startade med spektakulära fall. Den volatila handeln forsatte under hela dagen i takt med att informationsflödet nådde nya höjder. Europabörserna återhämtade sig från dagsbottennoteringarna, men printade ändå signifikanta minussiffror. USA-börserna reagerade också negativt och stängde i en rejält negativ tendens.

På många marknader, som olja, räntor och valutor innebar fredagen djupa bottennoteringar, men också en hel del återhämtning därifrån. Dollarn stärktes massivt, med bland annat över tre procent mot den svenska kronan efter att ha varit uppe på den dubbla ökningen som värst. Marknadens prissättning av de så kallade Federal Funds futures innebär att aktörerna nu förväntar sig en räntesänkning från Federal Reserve snarare än en höjning i år. Guldpriset steg också påtagligt, men föll tillbaka en bra bit från dagstoppnoteringen.

Stockholmsbörsens höll stängt på fredagen och slutade med en fenomenal uppgång för OMXS30-index på +4.8% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet är utvecklingen -6.0%, exklusive utdelningar.

Nästa börsvecka kommer med stor sannolikhet att starta med ett kraftigt minus för Stockholmsbörsen, då kurserna justeras efter de nedgångar vi fick se på börserna världen över i fredags. Flockbeteendet förstärker svängningarna och vi kommer säkerligen att få se både djupa bottennoteringar och snabba rekyler. Kortsiktiga aktörer jagar snabba vinster under dagen, mer långsiktiga kanske utnyttjar nedgången till att öka sina innehav. Men en hel del placerare kommer att vara nervösa och beredda att sälja av innehav när smärtan blir för stor. Ett växthus för dramatiska rörelser helt enkelt, precis som vi fick se prov på i fredags!

brexit flash crash.jpg

Man ska komma ihåg att marknaderna stärkts påtagligt inför Brexit-omröstningen, och att den allt hårdare spända bågen ofrånkomligen ökar risken för rekyler. Den 16 juni var OMXS30-index nere på 1270 som lägst, och har därefter gått upp med omkring 7%. Att marknaden nu ger tillbaka den uppgången, kanske med lite ”moms” vore allt annat än förvånande. Kanske får vi se nivån vid 1240-1250 utmanas, där kurserna vänt tidigare.

Veckan som kommer lär alltså bli väldigt stökig på den finansiella arean, liksom den politiska. Istället för att undanröja ett osäkerhetsmoment har marknaden nu fått ett helt nytt scenario på plats, att bedöma risk och avkastning för. Volatiliteten lär fortsätta vara mycket hög, men jag tror inte på någon finansiell armageddon i det korta perspektivet. Låga räntor och höga direktavkastningar fungerar fortfarande som krockkuddar, men den dagen då bolagsvinsterna och därmed utdelningarna sviker nivåmässigt kan vi få djupare fall.  Samtidigt är börstrenden negativ och det finns därmed ingen anledning för en trendföljare att vara placerad i aktier eller aktiefonder, och det även utan Brexit.

 

 

Onsdagsfonden Good Options

Valutasäkringen resulterade i en effekt på portföljen om +0.2%, då dollarn förstärktes kraftigt mot kronan. Några positioner i råvarumarknaderna avslutades inför Brexit-omröstningen, en köpoption i amerikansk naturgas såldes.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

  • Såld säljoption OMXS30 augusti 1180, såld köpoption OMXS30 september 1420
  • Såld köpoption i amerikansk olja
  • Såld köpoption i amerikansk naturgas
  • Såld köpoption i silver

Andelsvärdet ökade med +0.4% jämfört med förra fredagen, och slutade på 243.9442. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +9.3%.

Troligen kommer index snabbt att närma sig det nedre benet på 1180 i den sålda vaggan. Så länge kursen ligger ovanför 1200 ser jag inget behov av justering, men jag håller extra bevakning i veckan som kommer. Det kan bli bra tider att sälja optioner i, då volatiliteten och riskpremien lär stiga.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är upp +1.0% sedan årsskiftet, efter en vecka på i stort sett oförändrat. Ingen förändring av fondinnehavet är aktuell.

Trendindikatorn

Onsdagsfondens trendindikator visar fortsatt negativ trend för OMXS30. Trenden för världsindex, baserat på iShares MSCI Word Index Fund, är fortsatt neutral. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMX STOCKHOLM 30 2016-06-23.png

ISHARES MSCI WORLD INDEX FUND 2016-06-24Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30  sjönk efter veckan. För kommande börsvecka skulle det vara normalt med en rörelse på knappt +/-4.1% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna. Vi är i en väldigt volatil marknad.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2016-06-24.png

Exit

Ingen exit är aktuell då Onsdagsfonden PPM ligger placerad i räntefond.

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

OMX STOCKHOLM 30 10 years 2016-06-23.png

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.