Veckorapport vecka 24 2016

Vi fick se rejäla rallarsvingar på börsen i veckan som gick, med kraftiga rörelser både upp och ned. Fredagens lösen för optioner och terminer medförde definitivt en ökad volatilitet. Beskedet från Federal Reserve om räntan var något mjukare än tidigare och hur det blir med räntehöjningar i år återstår att se. En självklar väg till högre börskurser är det inte längre, efter den lågräntemiljö vi ni haft i många år. Många aktörer försöker också agera inför nästa veckas Brexit-omröstning. Priset på olja föll men återhämtade sig en del i fredags. Dollarn svänge ordentligt men föll till slut endast marginellt Räntorna föll också på bred front, men steg i takt med börskurserna i fredags.

Stockholmsbörsens OMXS30-index föll med -1.3% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet är utvecklingen -10.3%, exklusive utdelningar.

brexit

Nästa fredag är det så dags för den så kallade Brexit-omröstningen. Tankarna kring hur det påverkar börsen går från minus 10-15% till oförändrat vid majoritet för att lämna EU. Skulle britterna rösta nej till Brexit finns det förutsägelser om allt från oförändrade till mer än 10% dyrare aktier. Som vanligt är det mycket marknadsreaktioner och kurskörare inför stora händelser, och det är inte ovanligt att man får se större rörelse före än efter. Om britterna i majoritet skulle rösta för Brexit händer ju inget direkt. Det skulle vara starten på en väldigt lång process, där ett utträde skulle ske om flera år och vägen dit kantas av förhandlingar och avtalsutkast. Rent symboliskt och politiskt skulle det öka osäkerheten, men för börsen tror inte jag att vi får se en långvarig påverkan i form av nedgång.Skulle britterna rösta för att stanna kvar får vi måhända se ett kortvarigt lättnadsrally på börsen, men sedan tar vardagen snabbt över.

Oavsett hur det går i omröstningen är det viktiga för en placerare att ha en plan och agera efter den beroende på utfall. Att sälja eller köpa inför stora händelser på ren spekulation om utfall, utan att ha en exit på plats är att jämföra med att köpa lotter.

 

Med tanke på styrkan i fredagshandeln och att USA-börserna vände upp från sina bottennoteringar ser utsikterna för en positivt start av börsveckan gynnsamma ut. Men handeln kommer till påtaglig del att styras av hur aktörerna reagerar på rykten och opinionssiffror om Brexit. Med endast två veckor kvar av det andra kvartalet, tillika det andra halvåret, kommer stora placerare också att se om sina hus för att kunna redovisa goda resultat. Det talar för en fortsatt svängig utveckling.

Onsdagsfonden Good Options

Valutasäkringen resulterade i en effekt på portföljen om +0.1%. Det övre benet i den sålda vaggan i OMXS30, alltså den sålda köpoptionen kunde köpas tillbaka med vinst efter den inledande nedgången i veckan. Rekylen i mitten av veckan använde jag för att åter etablera en vagga, nu med såld köpoption september 1420. Den sålda säljoptionen i silver köptes också tillbaka med vinst efter en stark vecka för ädelmetaller.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

  • Såld säljoption OMXS30 augusti 1180, såld köpoption OMXS30 september 1420
  • Såld köpoption i amerikansk olja
  • Såld köpoption i 10-årig statslånepapper USA
  • Såld köpoption i majs
  • Såld säljoption i EUR/USD valuta

Andelsvärdet ökade med +0.8% jämfört med förra fredagen, och slutade på 242,8422. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +8.8%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är upp +1.0% sedan årsskiftet, efter en vecka på i stort sett oförändrat. Ingen förändring av fondinnehavet är aktuell.

Trendindikatorn

Onsdagsfondens trendindikator visar fortsatt negativ trend för OMXS30. Trenden för världsindex, baserat på iShares MSCI Word Index Fund, är fortsatt neutral. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender. Observera att jag på grund av semesterresa inte kunnat uppdatera marknadstrenderna för vecka 24.

OMX STOCKHOLM 30 2016-06-17.png

ISHARES MSCI WORLD INDEX FUND 2016-06-17.pngTrendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30  slutade i stort sett oförändrat efter veckan, trots stora svängningar. För kommande börsvecka skulle det vara normalt med en rörelse på knappt +/-4.2% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna. Vi är i en väldigt volatil marknad.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2016-06-17.png

Exit

Ingen exit är aktuell då Onsdagsfonden PPM ligger placerad i räntefond.

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

OMX STOCKHOLM 30 10 years 2016-06-17.png

2 tankar om “Veckorapport vecka 24 2016

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.