Läge att köpa aktier nu?

anxious_investor

Kurserna fortsätter ner på börsen och som vanligt är det gott om åsikter om man ska köpa eller sälja. Jag läser många frågor på olika forum från personer som har ett kapital att placera eller ett sparande att starta upp. Genomgående finns det en osäkerhet och en vilja att få bra avkastning men rädsla för att förlora pengar. Till alla som funderar på vilket beslut som är det rätta och frågar till höger och vänster om råd vill jag uppmana att skaffa en personlig placeringsstrategi!

Utgå från dig själv!

Utgångspunkten är du själv, dina förväntningar på avkastning, dina karaktärsdrag och din tidshorisont. Med egen äkta aktiv förvaltning kan du ge goda möjligheter till avkastning samtidigt som du skyddar ditt kapital och ger dig möjlighet att böra använda det när du vill och inte marknadsläget är det rätta. Därför är jag skeptisk till förespråkare för långsiktighet, värdeplaceringar och utdelningsjagare. Om man inte tar hänsyn till de stora trendrörelserna på börsen och blint ser nedgångar som tillfällen att öka insatserna blir man beroende av antingen extremt lång tidshorisont, minst 20 år, eller tur med tajmingen av köp och försäljningar. En djup och/eller utdragen börsnedgång just innan du tänkt börja använda dig av ditt placerade kapital kan ge dramatiskt försämrad avkastning.

Det gäller också att ha realistiska förväntningar på avkastning och den risk man tar. De senaste åren har vi fått se många bolag genomgå formliga kursexplosioner och lämna många besvikna på perrongen och en del väldigt glada som hoppade på tåget i rätt tid. Men detta är placeringar som till stor del baseras på tur och förmåga att ha verkligt riskkapital som man kan förlora utan direkta konsekvenser. Lägg mer energi på att utnyttja de stora börsrörelserna och uppnå god avkastning istället för att hitta den där aktien som ska stiga med 1000% på ett år.

Följ trenden!

Har du pengar idag att placera råder jag dig att avvakta till dess att börstrenden vänder till positiv, eller i vart fall bryter upp från nuvarande negativa. En trendindikator som Onsdagsfondens, som visar börsutvecklingen i veckodiagram är enligt mig ett bra sätt att följa trenden för medel- till långsiktiga placerare.

OMX STOCKHOLM 30 Weekly.png

Köp sedan in dig på börsen via aktier eller aktiefonder, men kom ihåg att aktier har väldigt hög korrelation med varandra. Faller börsen faller i stort sett alla aktier, om än olika mycket. Tro därför inte att en korg med 10-15 aktier skyddar dig från en rejäl värdeminskning vid börsnedgång. Du kan lika gärna köpa en billig aktieindexfond för hela slanten, eller förstås välja aktier som du verkligen tror på. Oavsett vilket så är det all-in som gäller när börstrenden är positiv. Det finns inget positivt med att sprida ut köpen över tid, det är bara ett sätt att invagga dig i falsk säkerhet. Det är exponeringen mot aktier över tid som ger effekt vid börsuppgång.

Skydda ditt kapital!

Här invänder säkert många och menar att denna strategi är alldeles för aggressiv. Men jag har kvar det viktigaste, nämligen planen för när du ska gå ur aktiemarknaden. Det är den så kallade exitmetoden, vars kärna är att du alltid ska ha klart för dig när du ska sälja en aktie eller aktiefond, redan från när köpet gjorts.

exit_button

En bra exitmetod låter dig vara kvar i aktier för att låta vinsterna växa, samtidigt som den lämnar tillbaka lagom mycket när kurserna vänder. Här finns det mycket utrymme att prova sig fram. En enkel exitstrategi är att beräkna en nivå på till exempel 10% från högsta notering sedan köp och justera den uppåt i takt med att kursen stiger. Vid en tillräckligt stor nedgång passeras exitnivån och du får signal om att sälja. En mer avancerad exitmetod som bygger på samma princip men också tar hänsyn till marknadens slagighet/volatilitet är den så kallade Chandelier-exiten.

En robust exitmetod är betydligt viktigare än beslutet om att köpa, även om det inte alls är lika sexigt att diskutera bland experter och forum. Där är det ju ofta mer eller mindre upphetsade råd om köp och sälj som gäller, och fokus på att hitta det där undervärderade bolaget som ska ge snabb chans till hög avkastning.

2 tankar om “Läge att köpa aktier nu?

 1. Grymt intressant!

  Om man som de flesta redan har investerat fel och sitter på en portfölj med lite minus. Då är valen lite svårare
  Sälja och vänta in positiv trend
  Behålla och vänta in positiv trend
  Köpa lite till i den negativa trenden och vänta in den positiva trenden

  Hans Edvardsson
  Draft Invest AB
  Mobil: 0708-36 05 90
  E-post: hans@draft.se

  • Hej Hans,

   Ja, placeringar utan exit leder ju ofrånkomligen till stress och vånda. Men man kan ju lägga på en exit nu och därmed begränsa sin förlust, det skulle jag förorda.

Kommentarer är stängda.