En ny körare nedåt

OMX STOCKHOLM 30 2016-06-13

Kurserna fortsätter att falla världen över och Stockholmsbörsens OMXS30-index har i skrivande stund tappat mer än 7% sedan den senaste toppen den 31 maj. För en trendföljare är det ingen märklig utveckling, då vi sedan länge ligger i en negativ trend och där den senaste rekylen uppåt vände ungefär vid ”klustret” av trendindikatorns nedåtgående glidande medelvärden, precis som det gjort flera gånger de senaste månaderna. Trendföljande strategier aktiverar ofta köp- och säljsignaler vid sådana tillfällen, vilket är en förklaring till att vi får se snabba ned- och uppgångar. Så länge trenden är negativ är sannolikheten för fortsatt nedgång påtaglig, men man kan förstås inte veta hur djupt eller hur långvarigt. Många tittar nu på det så kallade stödområdet omkring 1246-1250 för OMXS30 för en potential till vändning. I en stark trend kan sådana områden likväl snabbt blåsas förbi. Därför är det så viktigt att ha en bra exitstrategi.

För Onsdagsfonden Good Options har nedgången inneburit att det övre benet i vaggan, alltså den sålda köpoptionen, kunnat stängas med vinst. Det nedre benet, den sålda säljoptionen, har förstås stigit i värde efter den snabba nedgången. Fortfarande är det mer än 7% ned till lösenpriset, så för tillfället är det bara att avvakta och ”uthärda” en orealiserad förlust. Ett gynnsamt scenario är att kurserna återhämtar sig och att en ny köpoption kan säljas för att bygga ännu en vagga. Ett mer negativt är att nedgången fortsätter så att en justering till slut behöver göras och en förlust realiseras.

Att sälja både köp- och säljoptioner i en så kallad vagga är ofta en attraktiv optionsstrategi. En nackdel är att man löper större risk att priset på den underliggande marknaden ska nå något av lösenprisen, varvid man behöver justera. För min del gäller att jag initialt säljer optioner med hänsyn till trenden, och sedan etablerar en vagga om index rör sig i en förmånlig riktning för den första positionen. Då får jag en bred vagga med stort avstånd mellan lösenpriserna och hög sannolikhet att båda positionerna ska kunna köpas tillbaka med vinst.

Ibland uppstår lägen då man precis etablerat en vagga bara för att få se index fortsätta ytterligare en bra bit i trendens riktning. Då är det lätt att börja sucka över otur med tajming, men det hör till spelet. Ingen prickar den så kallade entryn perfekt, och har man bara tillräckligt med marginaler är det inget man behöver fästa särskilt stor vikt vid som optionssäljare. Det väsentliga är att placera efter vad man bedömer som minst osannolikt att inträffa, och ha en plan för om det trots allt skulle hända.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.