Veckorapport vecka 23 2016

En börsvecka med två helt olika ansikten. Inledningen var synnerligen positiv, och Stockholmsbörsen, som var stäng för nationaldag i måndags, gick väldigt starkt på tisdagen. Sedan började säljtrycket att tillta, framför allt i Europa, men i fredags kunde inte ens USA-börserna stå emot utan föll tillbaka påtagligt. Priset på olja steg ordentligt i mitten av veckan, men föll också tillbaka i fredags. Efter en rätt stillsam vecka för dollarn stärktes den och räntorna sjönk i takt med börskurserna i fredags.

Stockholmsbörsens OMXS30-index sjönk med -2.3% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet är utvecklingen -9.1%, exklusive utdelningar.

triple witch.jpg

Nästa fredag är det så kallad Triple Witch i USA, då terminer och optioner förfaller för både aktier och index. Historiskt har vi fått uppgångar inför dessa händelser och nedgångar efter. Under alla omständigheter brukar volatiliteten tillta och större marknadsrörelser öka i frekvens. Juni är statistiskt en bra månad för aktier, och stora kapitalförvaltare kan tänkas anstränga sig för att säkra goda avkastningssiffror för månaden, kvartalet och halvåret som avslutas kommande månadsskifte. Till bilden hör också FOMC-mötet 14-15 juni där Federal Reserve beslutar om styrräntan.

Sammantaget är det en del som talar för köpintresse i USA nästa vecka, vilket kan ge en återhämtning i Europa. Min amerikanska mäklare menar att vi troligen får se en ny topp, i trakterna av 2130-2140 på S&P 500 i juni innan det är dags för en nedgångsfas.

Trendföljaren i mig gör förstås att alla dessa observationer i första hand är till för att hitta bra lägen att gå in och utnyttja den nuvarande trenden. Hur kurser rör sig enskilda veckor eller till och med dagar är en del av marknadens brus, och det är ett område där jag saknar en ”edge” för att skapa avkastning.

Onsdagsfonden Good Options

Dollarn steg ordentligt mot den svenska kronan i fredags, men valutasäkringen resulterade i en effekt på portföljen om -0.1%. Den etablerade optionsvaggan i OMXS30 kvarstår med lösen på 1180 i augusti respektive 1430 i juli.

usda report.jpg

För råvarumarknaderna var en stor händelse den så kallade USDA-rapporten i fredags, med prognoser om plantering och skörd av diverse spannmål. Denna rapport ger alltid upphov till snabba och kraftiga rörelser på terminsmarknaderna, särskilt nu i gränslandet mellan plantering och skörd. Portföljen hade en position i sålda köpoptioner i sojabönor som fick avslutas med förlust på grund av en sådan snabb kursrörelse uppåt. Samtidig kunde en position i såld säljoption i guld och en såld säljoption i naturgas avslutas med vinst. Dessa transaktioner tog i stort sett ut varandra.

Portföljen innehåller nu följande placeringar:

  • Såld köpoption i olja
  • Såld säljoption i silver
  • Såld köpoption i majs

Andelsvärdet föll med -0.1% jämfört med förra fredagen, och slutade på 240,8491. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +8.0%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är upp +0.9% sedan årsskiftet, efter en vecka på i stort sett oförändrat. Ingen förändring av fondinnehavet är aktuell.

Trendindikatorn

Onsdagsfondens trendindikator visar fortsatt negativ trend för OMXS30. Trenden för världsindex, baserat på iShares MSCI Word Index Fund, är fortsatt neutral. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMX STOCKHOLM 30 2016-06-10.png

ISHARES MSCI WORLD INDEX FUND 2016-06-10Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30  ökade i veckan, och att det för kommande börsvecka skulle vara normalt med en rörelse på knappt +/-4.2% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna. Vi är i en väldigt volatil marknad.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2016-06-10.png

Exit

Ingen exit är aktuell då Onsdagsfonden PPM ligger placerad i räntefond.

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

OMX STOCKHOLM 30 10 years 2016-06-10

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.