Veckorapport vecka 22 2016

Veckan startade positivt, men sedan föll kurserna tillbaka på bred front. Det såg ut som att en stark fredag skulle begränsa nedgången, men en riktigt svag jobbstatistiksiffra från USA fick marknadsaktörerna att trycka på säljknappen och uppgångar förvandlades till nedgångar. Priset på olja sjönk något, men den stora dramatiken utspelade sig på ränte- och valutamarknaderna, där dollarn föll rejält liksom många räntor.

Stockholmsbörsens OMXS30-index sjönk med -2.3% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet är utvecklingen -7.0%, exklusive utdelningar.

Sannolikheten för en snar räntehöjning från Federal Reserve i USA har nu krympt till försumbar. Därmed kvarstår lågräntemiljön som en katalysator för börsen.

low rates.png

I avvaktan på bolagsrapporter för det andra kvartalet får vi fortsatt rikta uppmärksamheten mot makrostatistik och centralbanksinitiativ. Den så kallade Brexit-omröstningen närmar sig, vilket kan ge åtminstone tillfällig turbulens på marknaderna.

USA-börserna återhämtade sig efter en svag inledning, men den avslutande handeln var inte helt övertygande. Utsikterna för hur börsen öppnar kommande vecka känns därför mer än vanligt svårt att säga något om, och därför låter jag bli.

Onsdagsfonden Good Options

Dollarn sjönk markant mot den svenska kronan i fredags, men tack vare valutasäkringen begränsades effekten på portföljen till -0.3%. En ny vagga i OMXS30 etablerades genom att sälja säljoptioner med lösen på 1180 i augusti. Sedan tidigare har portföljen en position i sålda köpoptioner med lösen 1430 i juli.

Andelsvärdet föll med -0.3% jämfört med förra fredagen, och slutade på 241,1061. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +8.1%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är upp +0.9% sedan årsskiftet, efter en vecka på +0.1%. Ingen förändring av fondinnehavet är aktuell.

Trendindikatorn

Onsdagsfondens trendindikator visar fortsatt negativ trend för OMXS30. Trenden för världsindex, baserat på iShares MSCI Word Index Fund, är fortsatt neutral. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMX STOCKHOLM 30 2016-06-03.png

ISHARES MSCI WORLD INDEX FUND 2016-06-03Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30  steg svagt i veckan, och att det för kommande börsvecka skulle vara normalt med en rörelse på knappt +/-4.1% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna. Vi är i en väldigt volatil marknad.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2016-06-03.png

Exit

Ingen exit är aktuell då Onsdagsfonden PPM ligger placerad i räntefond.

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

OMX STOCKHOLM 30 10 years 2016-06-03.png

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.