Veckorapport vecka 21 2016

Efter en lite tveksam inledning på veckan ökade köparna trycket och kurserna på många av världens börser steg avsevärt. Priset på olja klättrade också uppåt, men föll tillbaka något i slutet av veckan. uppåt. Dollarn höll sig stabil, liksom räntorna i både USA och Europa.

Stockholmsbörsens OMXS30-index steg med +2.5% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet är utvecklingen -4.9%, exklusive utdelningar.

sommar

Sommaren står inför dörren, och det enda vi säkert kan säga om börsen är att den kommer fortsätta att fluktuera. Just nu känns köpsidan stark och optimismen påtaglig, men det kan vända snabbt. Utsikterna för starten av nästa vecka är klart positiva, då USA-börserna avslutade med rejäl styrka i fredags. Kom dock ihåg att USA har långhelg på grund av Memorial Day på måndag, och att handelsvolymerna därför varit mycket låga de senaste dagarna. Sedan en lågnotering på 1304 för OMXS30 för bara ett par veckor sedan har index klättrat över 5%, så potential för rekyl finns förstås. Eller så ska den negativa trenden utmanas rejält.

Onsdagsfonden Good Options

Valutasäkringen gav en positiv effekt på andelsvärdet med +0.2%. Sålda säljoptioner i OMXS30 med lösenpris på 1180 respektive 1130 kunde köpas tillbaka med vinst.

Andelsvärdet ökade med +1.1% jämfört med förra fredagen, och slutade på 241,8995. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +8.4%.

Portföljen innehåller en såld köpoption juli 1430, vilken ökat i värde i och med den senaste uppgången. Återstår att se om justering krävs, vilket då kortsiktigt drar ned resultatet.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är upp +0.8% sedan årsskiftet, efter en vecka på i stort sett oförändrat. Ingen förändring av fondinnehavet är aktuell.

Trendindikatorn

Onsdagsfondens trendindikator visar fortsatt negativ trend för OMXS30. Trenden för världsindex, baserat på iShares MSCI Word Index Fund, är fortsatt neutral. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMX STOCKHOLM 30 2016-05-27.png

ISHARES MSCI WORLD INDEX FUND 2016-05-27Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30  fortsatte nedåt i veckan, och att det för kommande börsvecka skulle vara normalt med en rörelse på drygt+/-4.0% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna. Vi är i en väldigt volatil marknad.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2016-05-27.png

Exit

Ingen exit är aktuell då Onsdagsfonden PPM ligger placerad i räntefond.

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

OMX STOCKHOLM 30 10 years 2016-05-27.png

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.