Sälj optioner och placera med oddsen på din sida

Att sälja optioner är långtifrån daytrading, Fingerprint Cards, och snabba klipp. Istället krävs tålamod och disciplin för att låta de många små bäckarna av indragna optionspremier bli en stor å. Men fördelarna med att sälja optioner är många, precis som James Cordier på OptionSellers.com beskriver.

 • Du placerar med oddsen på din sida, genom att sälja optioner som är långt ifrån aktuell kurs. Istället för att vara beroende av att kursen rör sig åt det håll du tror satsar du med en såld option på att något inte ska hända.

  chansa_gambla_casino
  Självklart finns risken att det du bedömde inte skulle hända ändå inträffar, men över tid placerar du i optioner med hög sannolikhet att förfalla värdelösa eller i vart fall minska i värde så pass att du kan köpa tillbaka dem med god vinst. För att få in nödvändigt med premie behöver du då välja optioner med tillräckligt lång löptid kvar, och/eller utnyttja tider av hög volatilitet då optioner blir dyrare.

 • Tiden är på din sida, då optionens tidsvärde minskar för varje dag. Därför kan du nå din tänkta vinst även om kursen står och stampar på samma ställe, eller till och med går din position emot något.

  option_tidsvärde

  Optioner som är långt ”out of money” har endast ett tidsvärde, och det minskar i stadig takt.

 • Du behöver inte fokusera på huruvida dina bedömningar om vart kursen är på väg är riktiga för att göra en framgångsrik placering.

  tajma_marknaden
  Istället lägger du kraft på att fundera på vart det är störst sannolikhet att kursen inte når, och säljer optioner därefter. Så länge kursen står still, utvecklas i en för dig positiv riktning eller till och med går dig emot kommer du att tjäna pengar, förutsatt att du valt ett lösenpris som ligger tillräckligt långt ifrån. Du behöver inte heller satsa på att få till den perfekta tajmingen. Så länge din bedömning av  vad som rimligen inte kommer att hända är hyggligt korrekt kommer du att kunna göra en vinstaffär, oavsett vilken nivå du klev in på.

 • Med en bra mäklare kan du sälja optioner på flera marknader och därmed uppnå äkta diversifiering.

  4quad-commodities.jpg
  Råvarumarknader är generellt mycket mindre korrelerade till varandra än aktier. Till exempel har en stor prisrörelse i olja sällan någon märkbar effekt på kaffepriset. Därför kan du ha fler positioner i en diversifierad portfölj och därmed oftare dra in vinster, vilket ökar avkastningen.

Att sälja optioner är inte för alla. Utöver tålamodet som krävs för att vänta veckor och ibland flera månader på att realisera vinster behöver du ett tillräckligt stort kapital för att hantera säkerhetskrav som uppstår. Dessutom måste du ha utrymme och mental förmåga att justera positioner vid behov, då det innebär förluster på kort sikt. Man får heller inte vara girig utan se till att ha bra marginaler genom att sälja optioner långt från aktuell kurs, tillämpa en strikt riskkontroll, justera positioner och ta hem vinst på i förväg bestämda nivåer. Men har man allt detta på plats kan tekniken att sälja optioner fungera väldigt väl i en placeringsstrategi som till exempel bygger på trendföljning och volatilitetsbaserad riskkontroll. Ett konkret exempel på det är placeringsklubben Onsdagsfonden, förvaltad enligt strategin Onsdagsfonden Good Options.

Vill du lära dig mer om du man bygger upp en robust placeringsstrategi fokuserad på att sälja optioner kan jag varmt rekommendera boken The Complete Guide to Option Selling.

selling options book.jpg

3 tankar om “Sälj optioner och placera med oddsen på din sida

 1. Pingback: Det viktiga tålamodet | Onsdagsfonden

 2. Pingback: Tack för kaffet – diversifiera med råvaror | Onsdagsfonden

 3. Pingback: Slagen av index | Onsdagsfonden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.