Veckorapport vecka 20 2016

En riktig varannandagsvecka för börsen, där kurserna slog fram och tillbaka, och vi avslutade med en  rejäl djupdykning i torsdags för att sedan se en lika snabb återhämtning på fredagen. Priset på olja fortsatte uppåt, liksom dollarn. Räntorna i både USA och Europa steg, efter en del mer ”hökaktiga” besked från representanter för den amerikanska centralbanken Federal Reserve, samt tecken på att inflationen ökar något.

Stockholmsbörsens OMXS30-index steg med +1.5% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet är utvecklingen -7.2%, exklusive utdelningar.

stockmarket crash

Det förefaller som att många väntar på ett kommande börsras, men för närvarande möter tillräckligt starka köpare upp för att möta nedgångar. I avsaknad av handfast data om hur bolagen går får vi nog fortsatt vänta oss en slagig handel, där nyheter om makrostatistik och initiativ från centralbanker fortsätter att få köpare och säljare att trycka på knappen med jämna mellanrum. Utsikterna för starten av nästa vecka är försiktigt positiva, då USA-börserna fortsatte uppåt i fredags. Att försöka förutse när nästa börsnedgång kommer är fåfängt. Agera på vad som sker och följ planen i alla lägen är mottot för den äkta aktive förvaltaren.

Onsdagsfonden Good Options

Valutasäkringen gav en försumbar effekt på andelsvärdet.  En såld säljoption i kaffe kunde köpas tillbaka med vinst.

Andelsvärdet ökad med +0.2% jämfört med förra fredagen, och slutade på 239,2743. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +7.3%.

De flesta av positionerna i den amerikanska portföljen har en ganska lång tid till förfall, från slutet av juli till oktober. Det kommer därför ta ett tag innan det blir aktuellt att avsluta dem. Det är åtta veckor kvar till lösen för sålda optioner i OMXS30, och tidsvärdet minskar för varje dag. Beroende på hur index rör sig kan det dröja mellan en till sex veckor innan optioner kan köpas tillbaka med planerad vinst.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är upp +0.8% sedan årsskiftet, efter en vecka på i stort sett oförändrat. Ingen förändring av fondinnehavet är aktuell.

Trendindikatorn

Onsdagsfondens trendindikator visar fortsatt negativ trend för OMXS30. Trenden för världsindex, baserat på iShares MSCI Word Index Fund, är fortsatt neutral. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMX STOCKHOLM 30 2016-05-20.png

ISHARES MSCI WORLD INDEX FUND 2016-05-20Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30  fortsatte nedåt i veckan, och att det för kommande börsvecka skulle vara normalt med en rörelse på knappt+/-4.2% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna. Vi är i en väldigt volatil marknad.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2016-05-20.png

Exit

Ingen exit är aktuell då Onsdagsfonden PPM ligger placerad i räntefond.

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

OMX STOCKHOLM 30 10 years 2016-05-20.png

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.