Vaggan etablerad

OMXS30 har verkligen inlett veckan starkt, som en reaktion på den måhända överdrivna nedgången förra veckan. Att kurserna rör sig  brant upp och ned på kort tid är inget märkligt utan ett tydligt tecken på att marknadsaktörerna är människor som styrs av inbyggda mentala program som flockbeteende, oavsett om de handlar direkt eller via robotar med sofistikerade algoritmer.

buy_sell_cartoon

Strategin med att sälja optioner innebär att man satsar på det som man bedömer har minst sannolikhet att inträffa, istället för försöka förutspå vad som ska hända och placera därefter. Därmed är man inte beroende av att något måste inträffa inom en viss tid, utan bara att det inte ska hända, i vart fall inte i tillräckligt hög grad. I kombination med trendföljning innebär det att man säljer köpoptioner om trenden är negativ och säljoptioner om trenden är positiv. När läget är det rätta kan man också sälja en vagga (strangle på engelska), vilket innebär att man säljer både en säljoption och en köpoption.

sold_strangle.pngBra lägen är när volatiliteten är hög och optionspriserna därmed dyra. Det kan också vara så att man sålt en option på ”en sida” och utvecklingen sedan går ens väg så att man kan sälja en option på den andra sidan med stor marginal mellan optionernas lösenpris. Som vanligt gäller att sålda optioner teoretiskt innebär obegränsad förlust, då framför allt en såld köpoption kan stiga ”oändligt” medan värdet av en säljoption begränsas av att en aktier eller ett index inte kan falla till mer än 0. Det är alltså nödvändigt att ha strategier på plats för att justera positioner om kursen närmar sig en options lösenpris. Dessutom krävs det tillräckligt kapital för att överhuvudtaget klara av de säkerhetskrav som uppstår när man säljer optioner, inte minst när man behöver justera. Man måste också vara mentalt inställd på att ta kännbara förluster för att kunna lyckas med justeringar och ha tålamodet att vänta in en sammanlagd vinst på hela placeringen.

Tack vare den snabba uppgången fick jag nu för placeringsklubben, som placerar efter Good Options, ett bra läge att etablera en såld vagga genom att sälja köpoptioner efter att under förra veckans nedgång ha sålt säljoptioner. Om OMXS30-indexet håller sig mellan 1180 och 1430 fram till lösen i juli så kommer båda optionerna att förfalla värdelösa, vilket ger maximal vinst. Som vanligt köper jag tillbaka så snart priset når min i förväg bestämda nivå, man ska inte vara girig.

En tanke på “Vaggan etablerad

  1. Pingback: Ena benet i vaggan stängt | Onsdagsfonden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.