Veckorapport vecka 18 2016

Vi lägger en sur börsvecka bakom oss, där säljarna var starkare än köparna varje dag. Den av Kristi himmelfärdsdagen förkortade veckan avslutades med den amerikanska jobbrapporten för april som kom in rejält lägre än väntat. USA-börserna sjönk initialt men vände sedan uppåt och stängde på plus. Rapporten var tillräckligt svag för att ytterligare dämpa risken för räntehöjningar, samtidigt som den inte var svag nog för att späda på oron för svaghet i den amerikanska ekonomin.

Stockholmsbörsens OMXS30-index sjönk med -3.8% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet är utvecklingen -9.5%, exklusive utdelningar.

NFP_2.jpg

En vändning i börsutveckling som den i fredags för USA-börserna i samband med viktig statistik eller nyhet är ofta ett tecken på en kortsiktig rörelse, och ur det perspektivet ser USA ut att kunna inleda en rörelse uppåt nästa vecka.Den lilla rekyl vi sett har inte varit nog för att ändra den positiva trenden. På lite längre sikt i år kvarstår dock orosmoln i form av hög historisk värdering, eventuell Brexit, presidentval och geopolitiska spänningar. Oron för räntehöjningar har lagt sig och det förefaller som att vi maximalt får se en höjning av Fed, vilket inte är tillräckligt för att skrämma kapital från börsen just nu.

Onsdagsfonden Good Options

Valutasäkringen gav en positiv effekt om +0.1% på andelsvärdet. Den sålda köpoptionen i OMXS30 1440 köptes tillbaka då jag såg ett bra läge att realisera vinst istället för att vänta ut de sista veckorna fram till lösendag och försöka krama ut de sista vinstkronorna. Positionen i såld säljoption OMXS30 utökades något, då optionspriserna sköt i höjden under den rejäla nedgången i veckan. Jag hade hoppats på att också kunna sälja en köpoption för att bygga en komplett så kallad såld vagga, men jag får avvakta till dess OMXS30 rör sig uppåt.

Andelsvärdet ökad med +0.9% jämfört med förra fredagen, och slutade på 238,1746. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +6.8%.

De flesta av positionerna i den amerikanska portföljen har en ganska lång tid till förfall, från slutet av juli till oktober. Det kommer därför ta ett tag innan det blir aktuellt att avsluta dem. Likaledes ser det ut att dröja till juni eller juli innan det händer något i portföljen av optioner i OMXS30.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är upp +0.7% sedan årsskiftet, efter en vecka på +0.1%. Ingen förändring av fondinnehavet är aktuell.

Trendindikatorn

Onsdagsfondens trendindikator visar fortsatt negativ trend för OMXS30. Trenden för världsindex, baserat på iShares MSCI Word Index Fund, är fortsatt neutral. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMX STOCKHOLM 30 2016-05-06

ISHARES MSCI WORLD INDEX FUND 2016-05-06Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30  steg i veckan, och att det för kommande börsvecka skulle vara normalt med en rörelse på drygt+/-4.5% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna. Vi är i en väldigt volatil marknad.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2016-05-06.png

Exit

Ingen exit är aktuell då Onsdagsfonden PPM ligger placerad i räntefond.

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

OMX STOCKHOLM 30 10 years 2016-05-06.png

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.