Att köpa eller sälja – den eviga frågan

dice-roll-buy-sell-hold-

Börserna har inlett veckan svagt på många håll och de kortsiktiga aktörerna trycker snabbt på köp- och säljknapparna för att fånga de snabba rörelserna upp och ned. De riktigt långsiktiga rycker kanske på axlarna åt utvecklingen och säger att det där ordnar sig på sikt. Andra ser möjligen dagens nedgångar som ett bra läge att stoppa in mer pengar i fonder och aktier, medan några börjar få lite fjärilar i magen och oroa sig för ett börsras just innan förestående användning av sparkapitalet.

Oavsett vad man har för tidshorisont så är min fasta övertygelse att man behöver en strategi för att nå framgång med sina placeringar och kunna förverkliga  planer och drömmar utan att behöva förlita sig på tur eller vänta väldigt lång tid. Själva beslutet om att köpa (eller gå kort) är egentligen det minst viktiga. Metoder för att skydda kapitalet (exits och position sizing) , kontrollera risken (avkastningsmål i förhållande till risk, risknivå per placering uttryckt i procent av kapitalet, position sizing) och val av marknad (valutaeffekter, region-, bransch och företagsrisker, likviditet, volatilitet) är väsentligt mycket viktigare. Har man detta på plats behöver man inte fundera på om det är dags att sälja eller inte; man har en plan för varje utfall.

Naturligtvis har metoden för att avgöra köptillfället ändå sin betydelse, och framför allt är det viktigt att den är just en metod och inte styrd av parametrar som ändras över tiden. I det sammanhanget är det faktiskt bättre att ha tärningar som beslut än en magkänsla som man tolkar olika beroende på ens känslor och sinnestämning. Viktigt, precis som för alla delar i placeringsstrategin, är att använda en metod som är anpassad för ens tidshorisont. Är man en riktigt långsiktig placerare med tidshorisont på många år är det förmodligen slöseri med tiden att följa kurserna på tim- eller dagsbasis, lika väl som en dagshandlare har lite nytta av kursdiagram på månads- eller veckobasis. Min tro är att de flesta privata placerare ligger någonstans mellan dess extremer och har en tidshorisont på från några månader till några år. Till den skaran räknar jag mig själv och vill därför gärna slå ett slag för kursdiagram i veckoformat som jag använder. De visar utvecklingen i ett medellångt perspektiv på ett bra sätt, med lagom eftersläpning. Visst kommer man som trendföljare att missa en del av starten av snabba börsvändningar efter nedgång, men man filtrerar också ut mycket onödigt brus som bara stressar hjärnan.

OMX STOCKHOLM 30 2016-05-02.png

Onsdagsfondens trendindikator baseras på veckodata och signalerar fortsatt negativ börstrend för OMXS30. Den uppgång vi sett från mitten av februari förefaller nu ha varit en rekyl i negativ trend, men osvuret är förstås bäst. Det finns ingen garanti för att kurserna kommer att fortsätta ned bara för att en indikator visar det,lika lite som det är säkert att vi står inför ett riktigt kursfall bara för att en så kallad stödnivå brutits. Däremot ger en indikator en möjlighet att systematiskt ta position efter dina regler och sedan förvalta den omsorgsfullt så att du vet vad du ska göra oavsett hur kursen utvecklas.

Det finns många fördelar med att använda en placeringsstrategi. En av de viktigaste i mina ögon är dess betydelse för att skapa en jämnhet i värdeutvecklingskurvan. Med det inte sagt att värdet hela tiden utvecklas positivt, men att nedgångarna är begränsade och därmed också svängningarna i värdet. Här ligger nyckeln till att kunna använda sitt kapital när man själv vill, istället för att behöva invänta att marknaden vänder efter en kraftig börsnedgång. Man kan inte alltid slå börsindex, men man kan undvika att tappa stora del av sin hårt förvärvade värdeökning som man ofelbart kommer att göra om man passivt sitter och väntar på den berömda långsiktighetens effekt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.