Veckorapport vecka 17 2016

Veckorna rullar förbi i sedvanligt högt tempo så här på vårkanten, och ännu en gång förundras man över att redan är dags att fröjdas i maj, trots att det känns som året knappt börjat. För börsen var det länge rätt stillsamt, men i fredags gungade det till rejält och kurserna föll med drygt 2% mätt i OMXS30-index. USA-börserna såg ett tag ut att göra en påtaglig djupdykning, men köparna kom tillbaka på kvällskvisten.

Stockholmsbörsens OMXS30-index sjönk med -2.5% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet är utvecklingen -5.9%, exklusive utdelningar.

dollar fall

Dollarn fortsatte att falla ordentligt, vilket gav ytterligare bränsle åt råvarupriser som olja. Även ädelmetallerna guld och silver firade stora triumfer i spåren av mjukare besked från den amerikanska centralbanken Fed om kommande räntehöjningar.

För nästa vecka känns läget oklart. En rejäl nedgång i fredags kompenserades av att USA-börserna återhämtade sig i den avslutande handeln. Vi går nu in i en säsongsmässigt svagare period för S&P500 och ligger fortfarande nära historisk toppnotering. Inga tunga centralbanksbesked finns på agendan, och de flesta företagsrapporter har kommit in. Vi får nog räkna med en slagig handel där aktörer söker ta positioner inför kommande tunga händelser som omröstningen om Storbritanniens medlemskap i EU och det amerikanska presidentvalet.

Onsdagsfonden Good Options

Valutasäkringen resulterade i försumbar valutaeffekt i veckan, vilket är mycket tillfredsställande med tanke på att kronan stärktes kraftigt mot dollarn. Inga transaktioner att redovisa.

Andelsvärdet var i stort sett oförändrat jämfört med förra fredagen, och slutade på 236,0441. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +5.8%.

Det är tre veckor kvar till optionslösen för OMXS30-optioner i maj, där portföljen har en justerad position i såld köpoption 1440 som förfaller.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är upp +0.6% sedan årsskiftet, efter en vecka på +0.1%. Ingen förändring av fondinnehavet är aktuell.

Trendindikatorn

Onsdagsfondens trendindikator visar fortsatt negativ trend för OMXS30. Trenden för världsindex, baserat på iShares MSCI Word Index Fund, är fortsatt neutral. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMX STOCKHOLM 30 2016-04-29.png

ISHARES MSCI WORLD INDEX FUND 2016-04-29Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30  var nästan oförändrad, och att det för kommande börsvecka skulle vara normalt med en rörelse på drygt+/-4.3% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna. Vi är i en väldigt volatil marknad.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2016-04-29.png

Exit

Ingen exit är aktuell då Onsdagsfonden PPM ligger placerad i räntefond.

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

OMX STOCKHOLM 30 10 years 2016-04-29.png

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.