I väntan på Fed och BoJ

Veckan inleddes med nedgångar på de flesta börser världen över. Det pratas om uppgången som man älskar att hata, och som vanligt finns det förespråkare för både ett kommande börsfall och en fortsatt uppgång. Kursdiagrammet för OMXS30 visar förvisso en rejäl rekyl från botten på 1247 i början av februari, men den negativa trenden är fortsatt intakt.

OMX STOCKHOLM 30 2016-04-25.png

Det amerikanska börsindexet S&P 500 signalerar positiv trend enligt trendindikatorn, men ligger också väldigt nära sitt all time high på 2134. Här har vi sedan början av februari fått se en lång rad av veckor med positiv eller oförändrad utveckling.

S&P500 Index 2016-04-25.png

Företagsrapporter kommer in utan någon större dramatik på vare sig upp- eller nedsidan.En bubblare efter USA-börsernas stängning ikväll är förstås Apple, som levererar rapport tillsammans med ett stort antal bolag idag. För att kurserna fundamentalt ska få stöd att fortsätta stiga krävs generellt ökade försäljnings- och vinstsiffror det kommande halvåret. I nuläget ser förväntningarna om detta ut att komma på skam. Men börskurser drivs av mänskligt flockbeteende, förstärkt inte minst av centralbanksinitiativ som varit så populära sedan 2008.

centralbanker

De har påverkat både räntor och valutor på ett sätt vi inte varit med om tidigare, och därmed också inverkat på aktiekurser. Denne vecka har vi besked från både den amerikanska centralbanken Fed och den japanska motsvarigheten Bank of Japan, BoJ. Medan Fed förr eller senare förväntas fortsätta den inledda stigen mot högre räntor brottas BoJ med deflation och förväntningar om räntesänkningar och andra penningpolitiskt expansiva åtgärder.

Historiskt brukar USA-börserna stiga dagarna inför Fed-besked, och det kan ju förklara utvecklingen igår, när kurserna vände upp på bred front efter att tidvis varit ordentligt nedpressade. Oavsett besked från Fed och BoJ så lär marknadsreaktionerna bli påtagliga när informationen ska analyseras. Vi är också på väg ut ur den historiskt starka börsmånaden april. Återstår att se om börserna har kraft att fortsätta uppgången, eller om vi står inför en tids konsolidering eller nedgång. Trendföljaren agerar som vanligt på vad som händer istället för att fatta beslut baserat på gissningar och prognoser. Men roligt att fundera på tänkbara scenarion är det likväl

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.