Veckorapport vecka 16 2016

Börsveckan inleddes positivt, men avslutningen blev svagare. Oljepriset fortsatte upp och S&P 500 i USA svingade sig ett tag över 2100, men föll tillbaka något.

350px-Spx_components.BMP

Stockholmsbörsens OMXS30-index var som mest uppe på 1422, men föll tillbaka till 1396, en ökning med +1.1% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet är utvecklingen -3.5%, exklusive utdelningar.

Räntorna kröp något uppåt; återstår att se om det är inledningen till en större ombalansering av förhållandet mellan aktier statsskuldväxlar eller om det var ett tillfälligt hack i kurvan. Inte ens ECB och Mario Draghi lyckades påverka marknaden märkbart. Sista veckan i april är fortsatt intensiv med mängder av bolagsrapporter för det det första kvartalet.

Förutsättningarna för inledningen av nästa vecka ser svagt positiva ut, med tanke på att USA-börserna hämtade igen i stort all nedgång som var tidigare på fredagen. Fed i USA sammanträder i veckan som kommer, men vi får nog se lika få överraskningar där som vid ECB-beskedet senast.

Angående värderingen på börserna så ligger det så kallade P/E-talet för S&P 500 på ungefär 23, vilket brukar anses som något övervärderat, då en ”normal” värdering ligger på mellan 15-20. Ett annat intressant mått som till exempel den gode Warren Buffet och andra långsiktiga investerare tittar på är kvoten mellan det totala värdet av alla aktier på S&P 500 och USA:s bruttonationalprodukt. I snitt ligger denna kvot på mellan 50-60%, men idag är den närmare 99%! Riktigt överköpt kanske man kan tycka med detta mått mätt, men marknaden kan vara irrationell betydligt längre än du förmår vara solvent som det heter. Ta alltså inte siffran som en anledning att slänga dig på säljknappen, utan som en av flera intressanta parametrar att ha i bakhuvudet när man studerar kursutvecklingen på lite längre sikt.

Onsdagsfonden Good Options

Valutasäkringen gav i veckan ett positivt bidrag till andelsvärdet med +0.1%, då kronan föll mot dollarn mer än vad dollarindex ökade. En position i såld köpoption i kaffe stängdes i fredags med vinst.

Andelsvärdet steg med +0.3% jämfört med förra fredagen, och slutade på 236,0956. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +5.8%.

Det är fyra veckor kvar till optionslösen för OMXS30-optioner i maj, där portföljen har en justerad position i såld köpoption 1440 som förfaller.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är upp +0.5% sedan årsskiftet, efter en vecka på +0.1%. Ingen förändring av fondinnehavet är aktuell.

Trendindikatorn

Onsdagsfondens trendindikator visar fortsatt negativ trend för OMXS30. Trenden för världsindex, baserat på iShares MSCI Word Index Fund, är fortsatt neutral. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMX STOCKHOLM 30 2016-04-22

ISHARES MSCI WORLD INDEX FUND 2016-04-22Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30  fortsatte att falla, och att det för kommande börsvecka skulle vara normalt med en rörelse på drygt+/-4.3% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna. Vi är i en väldigt volatil marknad.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2016-04-22.png

Exit

Ingen exit är aktuell då Onsdagsfonden PPM ligger placerad i räntefond.

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

OMX STOCKHOLM 30 10 years 2016-04-22.png

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.