Börsen fortsätter uppåt

 

Efter det misslyckade mötet i Doha såg marknaderna ut att ladda för lite turbulens och påtagliga prisnedgångar för både olja och aktier. Inledningsvis blev så också fallet i går måndag, men ganska snabbt kom optimismen tillbaka och kurserna återhämtade sig. I USA förbyttes stämningen till klart positiv, något som verkligen gett styrka till Europabörserna hittills denna tisdag.

doha meeting

Förväntningarna på en krasch för oljepriset efter misslyckat avtalsförsök om frysning av oljeproduktion var förstås för stora. Med så många oljeproducerande länder som inte deltog och ett avtal som aldrig avsetts innehålla några krav på efterlevnad genom till exempel sanktioner var det naturligt att inte ens ett lyckat avtal skulle få någon större effekt. Utvecklingen i oljepriset liknade ändå mycket en berg-och-dalbana under det första dygnet av veckans handel, och det är en nyttig påminnelse att i denna marknad tampas man med riktigt stora drakar, från producenter och konsumenter (raffinaderier) till stora hedgefonder.

Tonen på Stockholms-börsen är fortsatt stark, påeldad av optimismen i USA och den historiskt starka börsperiod vi är inne i. En titt på den lite större bilden visar ändå att trenden i veckodiagram fortfarande är intakt negativ.

OMX STOCKHOLM 30 2016-04-18

Avståndet till en ändring av denna trend minskar dock för varje dag som kurserna stiger, men en trendföljare avvaktar till dess att saker inträffat innan åtgärd utförs. Att gissa om vi får se en ändring av trenden, eller om detta till slut visar sig vara en rekyl i existerande trend är förvisso en rolig uppgift och ämne för intressanta diskussioner, men för placeringsbesluten bör det inte få något utrymme.
Alla dessa nyckelnivåer på index som ska avgöra den fortsatta utvecklingen är jag inte heller någon varm anhängare av. Det är sällan det ser så idealt ut som bilden nedan visar.

stöd_motstånd_köpsignal

Visst finns det nivåer där det är lite extra intressant att studera händelseutvecklingen, som vid historiskt väldigt tydliga toppar och bottnar. Men det går lätt inflation i dessa nivåer, som ibland presenteras som viktiga stöd och motstånd trots att de bara ligger enstaka procent från varandra. Likväl vet jag att det finns många som använder stöd och motstånd i sin strategi, och har man bara övriga regler (marknadsval, exits, position sizing, risk) i bra trim så är det säkert en lika god metod som någon.

En av många fördelar med en placeringsstrategi är att man alltid vet vad man ska göra, och när. Då undviker man att fastna i marknadens brus och åsikter från diverse experter och tongivande röster i det sociala bruset om att det är köp- eller säljläge.

if-stock-market-expert-they-would-be-buying-stock-not-selling-advice.jpg

För Onsdagsfonden gäller att avvakta till veckan är avslutad, sedan identifiera trenden och ta beslut. För befintliga positioner finns det förstås exitnivåer att bevaka och åtgärder att vidta om de under- eller överskrids. Onsdagsfonden Good Options har en såld köpoption i OMXS30 med lösenpris 1440, vilken bevakas. Den har redan justerats en gång, och det kan bli aktuellt att göra det igen om index närmar sig lösenpriset. Alternativt köper jag indexterminer för att neutralisera positionen, i det fall vi ser en tydlig indikation på trendomslag. Det gäller att alltid ha en plan för alla utfall, och ha den planen klar innan man tar en position.

På tal om position så utnyttjade jag måndagens tidiga negativa börsreaktion till att sälja en säljoption i OMXS30 med lösenpris 1180 för Onsdagsfonden Good Options räkning. Portföljen har nu alltså en såld vagga med lösenpriser på 1180 respektive 1440. Det är en ordentlig bredd på vaggan med den fördelen att man i värsta fall endast bör behöva justera en position, medan den andra förfaller värdelös. För att uppnå denna bred bör man sälja optioner dagar då kurserna rör sig ordentligt, då optionerna snabbt ökar i värde.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.