Veckorapport vecka 15 2016

En riktigt stark onsdag såg till att börsveckan blev positiv, i övrigt var det rätt små förändringar. Rapportperioden har smugit igång och några stora banker i USA har fått ett fint bemötande. Oljan, som har gått väldigt starkt sedan femte april tappade en del i slutet av veckan. En del uppmärksamhet låg på mötet mellan ett antal oljeproducerande länder i Doha i morgon söndag den 17 april, där en frysning av nuvarande produktionsnivåer ska diskuteras. Just sådana diskussioner inledde oljans återhämtning i february, men som Bloomberg skriver så skulle en frysning nu innebära att man bibehåller produktionsvolymer som ligger nära eller till och med över tidigare toppnoteringar. Många oljeproducerande länder deltar heller inte i mötet. Om det blir en överenskommelse kan nog oljan få ett litet skutt uppåt prismässigt, men sedan lär nuvarande överutbud och låga efterfrågan åter sätta avtryck på utveclingen.

oil.jpg

Stockholmsbörsens OMXS30-index ökade med +1.2% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet är utvecklingen -4.5%, exklusive utdelningar.

Den underliggande tonen känns fortfarande positiv, och vi är inne i säsongsmässigt starka april. USA-börserna ligger nära historiska toppar, medan Europa släpat efter. Samtidigt faller räntorna tillbaka. Det är ett förhållande som i längden inte är hållbart, någon marknad ligger fel i priset. Återstår att se om det blir räntorna som kryper uppåt eller börspriserna som sjunker.

Inledningen av nästa vecka ser ut att bli lugn, baserat på att USA-börserna förvisso föll något i fredags, men ändå återhämtade sig en del de avslutande timmarna.

Onsdagsfonden Good Options

Valutasäkringen gav i veckan ett negativt bidrag till andelsvärdet med -0.1%, då kronan stärktes mot dollarn som i sin tur flyttafe fram positionerna relativt andra världsvalutor, mätt med dollarindex. En position i såld säljoption stängdes då optionen förföll värdelös vilket resulterade i en vinst.

Andelsvärdet steg med +0.9% jämfört med förra fredagen, och slutade på 234.9968. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +5.3%.

Det är fem veckor kvar till optionslösen i maj, där portföljen har en justerad position i såld köpoption 1440 som förfaller.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är upp +0.4% sedan årsskiftet, efter en vecka på +0.2%. Ingen förändring av fondinnehavet är aktuell.

Trendindikatorn

Onsdagsfondens trendindikator visar fortsatt negativ trend för OMXS30. Trenden för världsindex, baserat på iShares MSCI Word Index Fund, är fortsatt neutral. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMX STOCKHOLM 30 2016-04-15.png

ISHARES MSCI WORLD INDEX FUND 2016-04-15Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30  fortsatte att falla, och att det för kommande börsvecka skulle vara normalt med en rörelse på knappt +/-4.4% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna. Vi är i en väldigt volatil marknad.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2016-04-15.png

Exit

Ingen exit är aktuell då Onsdagsfonden PPM ligger placerad i räntefond.

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

OMX STOCKHOLM 30 10 years 2016-04-15.png

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.