Köpläge på börsen?

Successful business woman

Kurserna stiger ordentligt på Stockholms-börsen och de flesta andra börser världen över idag. Glädjen är påtaglig hos de som ”suttit still i båten”, och kanske framför allt de som chansade och började köpa för någon vecka sedan. Är vi ute ur skuggan nu, är det dags att köpa på bred front? Det går förstås inte att säga entydigt, det beror mycket på vad din placeringsstrategi och din sparhorisont är. Är du en kortsiktig placerare som utnyttjar timmar till dagar bör du ha funnit köplägen den senaste veckan. Men en mer långsiktig aktör ser fortfarande en negativt trend för OMXS30 och nuvarande uppgång endast som en av flera rekyler.

Vad du än är för typ av placerare gäller det att alltid ha en plan för vad du gör med placeringen efter att du tagit den, eller med andra ord vilka regler du har för att avyttra den. Lika viktigt är förstås att veta hur mycket du ska satsa, företrädesvis uttryckt i relation till vilken risk du vill ta så du enkelt kan bedöma förhållandet mellan risk och den avkastning du siktar på, uttryckt i risk. Till exempel kanske du satsar på att i snitt dra hem vinster som motsvarar tre gånger den risk du tog. Då blir den så kallade reward/risk-kvoten 3:1.

Onsdagsfondens trendindikator, som ju identifierar trenden på medellång sikt (upp till årsvis) med sitt knippe av glidande medelvärden, signalerar fortsatt negativ trend. Det syns tydligt att nuvarande uppgång ännu så länge är en högst normal rekyl. Dagens kraftiga uppgång kommer inte att ändra det. Man ska också ha i minnet att april normalt är en stark börsmånad.

OMX STOCKHOLM 30 2016-04-12.png

Med en trendföljande strategi som använder denna trendindikator är det alltså fortfarande sidlinjen som gäller för aktier och aktiefonder. Om uppgången fortsätter och den negativa trenden bryts är det bara att hoppa på tåget. Man kommer då ha missat en del av den initiala uppgången, men det ligger i trendföljningens natur. Det viktiga är att inte missa de stora rörelserna uppåt samtidigt som man undviker de stora nedgångarna.

En trendföljande strategi som Onsdagsfonden Good Options säljer köpoptioner i en marknad som denna, gärna under en riktig uppgångsdag som idag. För att ge ännu mer utrymme om man misstänker att kurserna kan komma att fortsätta stiga eller volatiliteten att öka, bör man fundera på tekniken med så kallade ratio-spreadar. Istället för att sälja en köpoption ”naket” säljer man flera kontrakt av en option med ett lösenpris man inte tror kursen ska nå, och köper sedan ett kontrakt av en option med lösenpris närmare aktuell kurs. Man låser in ett nettopremium, och får goda möjligheter att justera positionen om kurserna skulle stiga så att de närmar sig deden köpta optionens lösenpris. Michael Gross på OptionSellers.com har nyligen publicerat en video som förklarar denna teknik, med optioner i olja som exempel. Rekommenderas för den som är intresserad av att utnyttja sålda optioner i placeringsstrategin.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.