Veckorapport vecka 13 2016

En härlig påsklovsvecka i fjällen där jag följt finansmarknaderna på distans.

skidåkning

Den avkortade börsveckan inleddes positivt, påeldat av USA-börsernas glädje efter mjukare kommunikation angående framtida räntehöjningar. I takt med att de amerikanska börserna rekylerade ned sjönk Europa, men tack vare en fin återhämtning de sista handelstimmarna räddades ett positiv veckoresultat.

Stockholmsbörsens OMXS30-index ökade med +1.0% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet är utvecklingen -6.1%, exklusive utdelningar.

USA-börserna är nära rekordnoteringar och den underliggande tonen är stark. Samtidigt pekar ”björnarna” på den väldigt tunna handelsvolymen och just det faktum att aktier i USA överlag börjar se dyra ut. Troligen öppnar Europa börsveckan starkt, om inte Asien-börserna utvecklas negativt. Det är fortfarande ett par veckor kvar innan rapportfloden för det första kvartalet sköljer över oss, och till dess kommer det vara makroekonomi och centralbanker som står i fortsatt fokus.

Onsdagsfonden Good Options

Den svenska kronan stärktes rejält mot dollarn i veckan, med omkring 2%. Tack vare valutasäkringen stannade den negativa påverkan för Onsdagsfonden Good Options på -0.2%. I övrigt var det lugnt utan transaktioner.

Andelsvärdet föll med -0.2% jämfört med förra fredagen, och slutade på 231,5432. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +3.8%.

Det är två veckor kvar till position i såld säljoption OMXS30 kan stängas och sju veckor kvar till den justerade sålda köpoptionen förfaller, förutsatt att index håller sig under 1440 i denna period, och över 1240 ett par veckor till. I så fall kommer andelsvärdet att få en skjuts uppåt vid båda dessa tillfällen. Att jag kan sätta exakta veckor för stängning beror på att optionerna förfaller värdelösa vid dessa datum, och då kan köpas tillbaka ”gratis”. Det är inget jag vanligen inväntar, eftersom jag normalt köper tillbaka optionerna när de nått ett värde på knappt 40% av försäljningspriset, men vid justerade positioner blir det ofta aktuellt.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är oförändrad sedan årsskiftet, efter en vecka på +/-0%. Ingen förändring av fondinnehavet är aktuell.

Trendindikatorn

Onsdagsfondens trendindikator visar fortsatt negativ trend för OMXS30. Trenden för världsindex, baserat på iShares MSCI Word Index Fund, är fortsatt neutral. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMX STOCKHOLM 30 2016-04-01.png

ISHARES MSCI WORLD INDEX FUND 2016-04-01Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 sjönk i veckan, och att det för kommande börsvecka skulle vara normalt med en rörelse på knappt +/-4.7% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna. Vi är i en väldigt volatil marknad.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2016-04-01.png

Exit

Ingen exit är aktuell då Onsdagsfonden PPM ligger placerad i räntefond.

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

OMX STOCKHOLM 30 10 years 2016-04-01.png

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.