Veckorapport vecka 11 2016

Jag ber om överseende med denna försenade rapport. Det blev negativa reaktioner på de flesta av världens börser efter räntebeskedet från Federal Reserve i onsdags, förutom i USA där börserna visade på fortsatt optimism. Färre räntehöjningar än vad man tidigare bedömt påverkar förstås aktiekurser generellt positivt.

yellen march 2016

Stockholmsbörsens OMXS30-index föll tillbaka med -1.9% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet är utvecklingen -3.8%, exklusive utdelningar.

Nu är ett antal tunga makroekonomiska händelser överspelade, med räntebesked, arbetsmarknadsstatistik och inflationsdata för världens stora ekonomier. Kanhända blir det lite upp- och nedrörelser inför påsken. Den positiva tonen på USA-börserna kan fortsätta smitta av sig, och oljepriset fortsätter uppåt. Om några veckor är det dags att ladda för årets första kvartalsrapporter.

Onsdagsfonden Good Options

Valutaeffekten uppgick till -0.1%. Kronan stärktes rejält mot dollarn,  men valutasäkringen med sålt dollarindex kompenserade det mesta. En position i såld säljoption i silver kunde i slutet av veckan köpas tillbaka med vinst. Som tidigare aviserat gjordes en justering av såld köpoption i OMXS30, vilket realiserade en förlust på -0.5% av kapitalet.

Andelsvärdet sjönk sammantaget med -0.4% jämfört med förra fredagen, och slutade på 231,3971. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +3.7%.

Det är fyra veckor kvar till position i såld säljoption OMXS30 kan stängas och nio veckor kvar till den justerade sålda köpoptionen förfaller, förutsatt att index håller sig under 1440 i denna period, och helst över 1240 några veckor till. I så fall kommer andelsvärdet att få en skjuts uppåt vid båda dessa tillfällen.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är oförändrad sedan årsskiftet, efter en vecka på +/-0%. Ingen förändring av fondinnehavet är aktuell.

Trendindikatorn

Onsdagsfondens trendindikator visar fortsatt negativ trend för OMXS30. Trenden för världsindex, baserat på iShares MSCI Word Index Fund, är fortsatt neutral. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMX STOCKHOLM 30 2016-03-21.png

ISHARES MSCI WORLD INDEX FUND 2016-03-21Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 fortsatte nedåt i veckan, och att det för kommande börsvecka skulle vara normalt med en rörelse på knappt+/-4.6% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna. Vi är i en väldigt volatil marknad.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2016-03-21.png

Exit

Ingen exit är aktuell då Onsdagsfonden PPM ligger placerad i räntefond.

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

OMX STOCKHOLM 30 10 years 2016-03-21.png

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.