Är råvaror på väg upp?

commodities_2.jpg

Ingen har väl undgått den kraftiga ökningen för oljepriset den senaste månaden. Men oljan är inte ensam bland råvarorna att stiga. Många marknader, från metaller till spannmål har lämnat botten bakom sig och förefaller ha en kortsiktigt stark positiv trend. Dollarns nedgång har gett ytterligare bränsle till uppgången för råvaror, som ju nästan uteslutande handlas i just amerikanska dollar.

Ett index som mäter råvarumarknaderna på ett intressant sätt, utan att ge energisektorn en alltför stor tyngd, är Dow Jones Commodity Index (DJCI). I ProRealTime får den en lite lustig beteckning.

E-TRACS LINKED TO THE BLOOMBERG COMMODI 2016-03-17.pngDe senaste fem åren har hela råvarusektorn varit under rejäl press, som accelererade från mitten av 2014 till februari i år. Onsdagsfondens trendindikator visar fortfarande negativ trend för råvaruindexet DJCI, men det blir intressant att följa den fortsatta utvecklingen. Vi har också en del starka säsongsmässiga faktorer att ta hänsyn till, som uppgångar i olje- och bensinpriser under mars-maj, ökad volatilitet när utsäde av spannmål sker under våren, påfyllning av amerikansk naturgas inför sommarperioden vilket faktiskt ger ökat pris även om vinter- och vårvädret är varmt, etc.

Att den amerikanska dollarn påverkar råvarumarknaderna framstår rätt tydligt om man studerar det så kallade dollarindex, och jämför den branta uppgången från mitten av 2014 med den likaledes branta nedgången för råvaror.

US$ Index Full0616 Future 2016-03-17.png

For Onsdagsfonden Good Options görs placeringar efter trend för respektive råvarumarknad, då dessa marknader är betydligt mer diversifierade än vad till exempel aktier är på en börs. Men det hindrar inte att det alltid är intressant att se den större bilden och studera vart råvarusektorn som helhet verkar vara på väg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.