Veckorapport vecka 10 2016

Veckan som gick präglades av väntan på den europeiska centralbanken ECB och dess besked om räntor och stimulanser. Det blev en riktigt svängig torsdag, där presidenten Mario Draghi presenterade åtgärder som i stort sett på varje punkt överträffade förväntningarna om penningpolitiska åtgärder. Euron föll snabbt mot dollarn, räntorna sjönk och börserna steg. Men så uttalar sig Draghi på presskonferensen om att ECB inte ser ytterligare räntesänkningar som troliga, och då vänds utvecklingen abrupt.

Efter en vändning på de amerikanska börserna under torsdagskvällen avslutades veckan med ett rejält rally, och kanske blev summan av denna cirkus en mer nyanserad reaktion på ECB:s besked.

mario draghi.jpg

Stockholmsbörsens OMXS30-index steg med +1.0% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet är utvecklingen -2.0%, exklusive utdelningar.

Börsnedgången i januari och februari är nu i stort sett återhämtad och trenden för OMXS30 är snuddande nära att slå om från negativ till neutral. Råvarorna har börjat att klättra och den underliggande tonen på finansmarknaderna känns fortsatt stark.

I veckan som kommer får vi ännu en tung penningpolitisk händelse att ta hänsyn till, då den amerikanska centralbanken Federal Reserve håller sitt FOMC-möte tisdag och onsdag, där man bestämmer styrränta och andra åtgärder.  Nu blir det troligen inga större överraskningar vid detta möte, utan det är tidpunkten för en framtida räntehöjningen som är av intresse.

USA-börserna visade en kompakt styrka i fredags, så en positiv öppning i Europa ligger i korten för måndag.

Onsdagsfonden Good Options

Valutaeffekten uppgick till -0.2% då kronan försvagades mer än dollarindex. En position i såld säljoption i kaffe kunde köpas tillbaka med vinst.

Andelsvärdet var i stort sett oförändrat jämfört med förra fredagen, på 232,3161. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +4.1%.

OMXS30-index är nu över den sålda köpoptionens lösenpris (1410), men jag har ännu ej justerat positionen. Med all säkerhet kommer jag behöva göra det nästa vecka, och då får vi inkassera en förlust, samtidigt som vi skjuter intäkten från kommande återköp framåt i tiden med en månad.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är oförändrad sedan årsskiftet, efter en vecka på +/-0%. Ingen förändring av fondinnehavet är aktuell.

Trendindikatorn

Onsdagsfondens trendindikator visar fortsatt negativ trend för OMXS30.Däremot har trenden för världsindex, baserat på iShares MSCI Word Index Fund, slagit om till neutral. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMX STOCKHOLM 30 2016-03-11.png

ISHARES MSCI WORLD INDEX FUND 2016-03-11Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 sjönk påtagligt i veckan, och att det för kommande börsvecka skulle vara normalt med en rörelse på drygt+/-4.7% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna. Vi är i en väldigt volatil marknad.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2016-03-11.png

Exit

Ingen exit är aktuell då Onsdagsfonden PPM ligger placerad i räntefond.

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

OMX STOCKHOLM 30 10 years 2016-03-11.png

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.