Veckorapport vecka 9 2016

En riktigt stabil börsvecka där aktiekurser världen över tickade på uppåt i stort sett dagligen. Veckan avslutades med en stark jobbrapport från USA, som visade på fortsatt tillväxt utan inflationstendenser. Fler amerikaner i arbete, med fortsatt låga löner, uppskattas av marknaden, om man nu vill hårddra det en smula. Om detta har bloggrannen Gottodix på Molekylär Ekonomi skrivit ett intressant inlägg.

nfp.jpg

Stockholmsbörsens OMXS30-index steg med +2.4% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet är utvecklingen -3.0%, exklusive utdelningar.

Sedan bottennoteringen i februari på 1247 för OMXS30 i denna nedgångsfas har vi nu klättrat nästan 13%. Återstår att se om vi är inne i en rekyl i negativ trend eller om det är inledningen till en trendförändring vi är inne i. Som vanligt vet man inte det med säkerhet förrän efteråt. Trendföljande indikatorer har alltid en eftersläpning, och Onsdagsfondens trendindikator visar fortfarande negativ trend. Det krävs fortsatt uppgång de kommande veckorna för att det ska ändras. Vi hade en liknande situation i oktober/november förra året, då index rekylerade ganska exakt 13% från en bottennotering, innan kurserna föll vidare. Därmed inte sagt att det är en rekyl och ingen trendändring vi ser, bara det att nuvarande uppgång inte är onormalt i en längre negativ trend.

Med fortsatt låg inflation och rätt starka makrodata från USA har vi fått en positiv injektion. På torsdag den 10 mars har ECB sitt rådsmöte, och där får vi se vilka åtgärder som aviseras. Förväntningar på centralbanksstimulanser driver marknaderna, men det blir allt svårare att infria dem USA-börserna sjönk något i sluthandeln i fredags, men undertonen känns stark, så en positiv inledning på veckan ligger i korten.

Onsdagsfonden Good Options

Valutaeffekten uppgick till -0.1% då kronan försvagades mer än dollarindex. En position i såld säljoption i olja kunde köpas tillbaka med vinst.

Andelsvärdet steg med +0.1% jämfört med förra fredagen, till 232,2959. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +4.1%.

Uppgången i OMXS30 har gjort att en såld köpoption på nivån 1410 hamnat under press. Det kommer förmodligen att krävas en justering under nästa vecka, vilket då medför en kortsiktig förlust.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är oförändrad sedan årsskiftet, efter en vecka på +/-0%. Ingen förändring av fondinnehavet är aktuell.

Trendindikatorn

Onsdagsfondens trendindikator visar fortsatt negativ trend för OMXS30, liksom för världsindex, baserat på iShares MSCI Word Index Fund. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMX STOCKHOLM 30 2016-03-04.png

ISHARES MSCI WORLD INDEX FUND 2016-03-04Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 sjönk något ytterligare i veckan, och att det för kommande börsvecka skulle vara normalt med en rörelse på knappt+/-5.0% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna. Vi är i en väldigt volatil marknad.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2016-03-04.png

Exit

Ingen exit är aktuell då Onsdagsfonden PPM ligger placerad i räntefond.

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

OMX STOCKHOLM 30 10 years 2016-03-04.png

3 tankar om “Veckorapport vecka 9 2016

  1. Tack för en (som vanligt) bra rapport! Bara en liten synpunkt – skulle det gå att göra det möjligt att zooma in på graferna, som du hade det förut? Nu är det lite svårt att se detaljer.

    • Hej Karl,

      Stort tack för din kommentar och att du gör mig uppmärksam på graferna. Jag har ändrat i veckorapporten så att bilderna där går att klicka på så man kan titta på och spara graferna som bilder. Var det så du tänkte dig?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.