Veckorapport vecka 8 2016

Berg- och dalbanan fortsätter på finansmarknaderna världen över. Veckan inleddes positivt, men säljarna tog snabbt över kontrollen och pressade snabbt ned kurserna igen. I slutet av veckan fick vi se en ordentligt återhämtning, påeldad av en riktig comeback för oljan. Fyra av fem börsdagar rörde sig OMX med mer än 1.4 procent. Köp- och säljsidan tar verkligen taktpinnen i upp- respektive nedgång, och det är fortsatt tvära kast. Kampen mellan så kallade björnar och tjurar fortsätter.

bull and bear

Stockholmsbörsens OMXS30-index steg med +1.1% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet är utvecklingen -5.2%, exklusive utdelningar.

Redan nu riktas mycket av fokus på besked från den europeiska centralbanken ECB om fortsatta och kanske utökade finansiella lättnader. Sådana har ju drivit upp aktiekurser tidigare, men räntevapnet är numera i stort sett uttömt. Om ECB aviserar injektioner i form av utökade köp av obligationer eller andra tillgångar kan det innebära nytt bränsle till börsoptimismen. Vi får vänta till ECB-rådsmötet den 10 mars. Redan veckan som gick syntes att svagare inflationsdata i EU än väntat skapade förväntningar om mer aktivitet från ECB. USA-börserna avslutade lite tveksam, så nästa vecka inleds förmodligen inte med brant stigande kurser.

Onsdagsfonden Good Options

Valutaeffekten uppgick till -0.3% då kronan stärktes mindre än dollarindex. En position i såld säljoption i OMXS30 kunde köpas tillbaka med vinst. Det var ett typexempel på att ta en position mot trenden, som lönar sig om man tar den då index rört sig kraftigt på kort tid, optionerna är dyra och det förefaller rimligt med en rekyl eller i vart fall att rörelsen mattas av. Optionens lösenpris var 1100, och togs då OMXS30-index var nere på ca 1280, vilket motsvarar en nedgång med drygt 14%, när index redan hade fallit en bra bit från sin toppnotering.

Andelsvärdet steg med +0.3% jämfört med förra fredagen, till 232.0384. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +4.0%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är oförändrad sedan årsskiftet, efter en vecka på +/-0%. Ingen förändring av fondinnehavet är aktuell.

Trendindikatorn

Onsdagsfondens trendindikator visar fortsatt negativ trend för OMXS30, liksom för världsindex, baserat på iShares MSCI Word Index Fund. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMX STOCKHOLM 30 2016-02-26

ISHARES MSCI WORLD INDEX FUND 2016-02-26Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 sjönk något i veckan, och att det för kommande börsvecka skulle vara normalt med en rörelse på drygt+/-5.1% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna. Vi är i en väldigt volatil marknad.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2016-02-26.png

Exit

Ingen exit är aktuell då Onsdagsfonden PPM ligger placerad i räntefond.

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

OMX STOCKHOLM 30 10 years 2016-02-26.png

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.