Veckorapport vecka 7 2016

Det psykologiska spelet fortsätter att sätta sin prägel på världens finansmarknader. Flockbeteendet finns alltid som en drivkraft i prisbildningsmekanismen, men de senaste veckorna har det varit extremt starkt. Optimismen var i veckan plötsligt tillbaka med full kraft och drev upp aktiekurser världen över på bred front. Två dagar med uppgångar på mer än +3% tillhör inte vanligheterna för OMXS30.

stock market recovery.jpg

Stockholmsbörsens OMXS30-index steg med enorma +5.4% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet är utvecklingen -6.3%, exklusive utdelningar.

De här svängningarna är inte lätta att manövrera om man vill förvalta sin portfölj aktivt. Förhoppningsvis har man med volatiliteten som en parameter, så att man inte stressas av de snabba kasten utan har positioner med tillräckligt anpassad marginal. Den som sålde säljoptioner under nedgången föregående vecka kunde snabbt ta hem goda vinster.

De stora rörelserna de senaste veckorna har resulterat i ett slags status quo, där överdriven nedgång tagits ut av dito uppgång. Veckan avslutades lite tveksam och inledningen på kommande vecka kan bli avvaktande. Nu är bolagsrapporterna över för denna gång, och fokus hamnar återigen på makrofokus, som valutarörelser, statsfinanser och centralbanksaktiviteter.

Onsdagsfonden Good Options

Valutaeffekten blev försumbar för veckan. En position i såld köpoption i guld fick stängas med förlust, då marknaden de senaste veckorna snabbt vänt från en negativ trend.

Andelsvärdet föll tillbaka med -0.4% jämfört med förra fredagen, till 231,2873. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +3.7%.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är oförändrad sedan årsskiftet, efter en vecka på strax över +0%. Ingen förändring av fondinnehavet är aktuell.

Trendindikatorn

Onsdagsfondens trendindikator visar fortsatt negativ trend för OMXS30, liksom för världsindex, baserat på iShares MSCI Word Index Fund. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMX STOCKHOLM 30 2016-02-19.png

ISHARES MSCI WORLD INDEX FUND 2016-02-19Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 trots allt sjönk något i veckan, och att det för kommande börsvecka skulle vara normalt med en rörelse på drygt+/-5.2% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna. Vi är i en väldigt volatil marknad.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2016-02-19.png

Exit

Ingen exit är aktuell då Onsdagsfonden PPM ligger placerad i räntefond.

Den stora bilden

Trendindikatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

OMX STOCKHOLM 30 10 years 2016-02-19.png

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.