Veckorapport vecka 6 2016

Veckan som gick snuddade stundtals vid panik, där tankarna gick till finanskrisen 2008.  I debatten framstod helt plötsligt Deutsche Bank som en europeisk, värre version av Lehman Brothers, och politiska utfästelser om stabilitet togs som bevis på att saker och ting är i riktigt uselt skick. Två dagar med ungefär -4% och två dagar med mer än +2% uppgång beskriver väl den berg- och dalbana som kurserna åkte i.

deutsche-bank

Stockholmsbörsens OMXS30-index backade med -3.3% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet är utvecklingen -11.1%, exklusive utdelningar.

I fredags var optimismen tillbaka på allvar och vi fick sen en hel dag med intakta och utökade kursuppgångar. Oljan steg kraftigt och räntorna vände upp. Kanske är det tillräckligt för att ge bränsle till fortsatta uppgångar när nästa vecka inleds, men det finns fortfarande gott om orosmoln. Rekyler i en trend är naturliga, och ännu så länge är den negativa börstrenden intakt. Många aktier på Stockholmsbörsen ligger på hyggliga direktavkastningar, framför allt jämfört med de extremt låga räntealternativen, så det bör vara en kudde mot fortsatta djupa kursras. Men i en värld där centralbankerna eldar på i en finansiell experimentverkstad utan att få någon direkt utväxling vet man aldrig var panikreaktioner tar oss. Dessutom finns det uppenbarligen problem i europeiska banker och fortsatt ansträngda statsbudgetar. Vi kan säkerligen stå inför en ny finansiell härdsmälta, men det tillhör också mänskligheten att fokusera på det negativa i en negativ trend och omvänt i en positiv. Nyanserna försvinner och debatten blir väldigt svartvit. I en sådan miljö uppstår lätt extrema kursrusningar och det man man utnyttja genom att till exempel sälja aktieoptioner med lösenpris långt bort från aktuella kurser och ändå med bra premier.

Det blir intressant att se vad som händer på de kinesiska börserna när handeln drar igång. Inte för att de direkt avspeglar Kinas ekonomi, utan för att de säger en del om temperaturen på rädslan och graden av flockbeteende i Asien.

Onsdagsfonden Good Options

Den snabba nedgången i början av veckan gjorde att ännu en såld köpoption kunde köpas tillbaka med vinst. Valutaeffekten blev försumbar för veckan.

Andelsvärdet steg med +0.4% jämfört med förra fredagen, till 232.1698. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +4.1%.

För befintliga positioner i OMXS30-optioner och terminer ser det ut att kunna dröja ungefär fem veckor innan nästa position kan avslutas, så vi har en period av lite stiltje framför oss, förutsatt att inte prisutvecklingen förändras kraftigt.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är oförändrad sedan årsskiftet, efter en vecka på strax över +0%. Ingen förändring av fondinnehavet är aktuell.

Trendindikatorn

Onsdagsfondens trendindikator visar fortsatt negativ trend för OMXS30, liksom för världsindex, baserat på iShares MSCI Word Index Fund. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMX STOCKHOLM 30 2016-02-12

ISHARES MSCI WORLD INDEX FUND 2016-02-12Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 återigen skenade i veckan, och att det för kommande börsvecka skulle vara normalt med en rörelse på drygt+/-5.3% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna. Vi är i en väldigt volatil marknad.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2016-02-12.png

Exit

Ingen exit är aktuell då Onsdagsfonden PPM ligger placerad i räntefond.

Den stora bilden

Trendindkatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren. Vi var i veckan nere och studsade på botten från oktober 2014 på 1246.

OMX STOCKHOLM 30 10 years 2016-02-12.png

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.