Hur djupt, hur länge går vi ned?

Tiotusenkronorsfrågan många som är intresserade av börsen ställer just nu: är det köpläge eller kommer det att fortsätta gå ned?

Det är förstås en omöjlighet att besvara den frågan med annat än antaganden och mer eller mindre kvalificerade gissningar. Min trendindikator ger sannerligen inte svaret, utan visar enbart att vi just nu och sedan ett rätt bra tag faktiskt är inne i en negativ trend på Stockholmsbörsen. Hur länge den kommer att vara eller hur djupt kurserna kommer att sjunka är frågor ingen indikator kan ge svaret på, och det är heller inte intressant för en robust placeringsstrategi i mina ögon. Stå utanför vid nedgång, köp dyrt i uppgång för att sälja dyrare är trendföljarens grundfilosofi. Han eller hon chansar inte på bottenfiske, förlitar sig inte på långsiktighetens löften om bra värdeutveckling bara man har ”is i magen”, eller förleds av myten om de regelbundna köpen som en effektiv metod att få bra avkastning. Samtliga dessa ”metoder” bygger i praktiken antingen på extrem långsiktighet, +20 år, eller tur med tajmingen.

Om man nu i lugn och ro står utanför börsnedgången kan man nyktert studera historien för att fundera lite på vad som händer och kan komma att hända. Det använder man med fördel för att få perspektiv i det dagliga bruset och inte för att göra prognoser om när det är läge att gå in. Sedan förra gången trendindikatorn visade negativ trend, i slutet av maj 2012, hade vi 172 veckor av positiv, eller neutral trend. En tumregel som brukar höras i debatten är att en börsnedgång brukar utgöra ungefär 25-35% av föregående uppgång, så vi skulle då kunna förvänta oss upp till 60 veckor av börsnedgång från vecka 39 förra året då trendindikatorn slog om till negativ. Det tar oss till vecka 45 i år, början av november. Åtminstone skulle det inte vara något märkligt rent historiskt om nedgången varade till dess, men den kan naturligtvis hålla på mycket längre likväl som brytas tidigare.

Hur djupt kan vi sjunka? Ja, det är ännu mer omöjligt att sia om. En väldigt konservativ trendlinje som förbinder bottnarna 2002 och 2008 ligger just nu på omkring 800 för OMXS30. Med tanke på direktavkastning får man nog se det som en ytterst stabil botten, som det ska mycket till för att index ska nå under.

OMX STOCKHOLM 30 TrendLine 2016-02-05.png

Annars är jag rätt skeptisk till så kallade stöd och motstånd, som ska ge köp- eller säljtryck baserat på tidigare bottnar och toppar. Men den som vill identifierar ju enkelt några tydliga ”stöd” vid 1246, 1108, 1026, 941 och 833. Dessa nivåer är tidigare bottnar från år 2011 och framåt.

Från toppen 1720 i april förra året har vi i skrivande stund fallit med 24 % ned till 1300 för OMXS30. Det är en rejäl korrigering som gränsar till definitionen på en marknad i nedgång givet den tid vi fått se fallande kurser. Men vi fick en motsvarande nedgång i slutet av 2011, som höll på i drygt 20 veckor innan kurserna åter tog fart. Så bara storleken i nedgången gör inte att vi säkert kan säga att vi är i en nedgångsmarknad.

För min del avvaktar jag i Onsdagsfonden PPM till dess att trendindikatorn visar positiv trend, eller åtminstone bryter den negativa trenden med tre veckors neutral trend, innan jag går in. Fram till dess har jag Onsdagsfonden Good Options att arbeta med, som säljer optioner i många marknader, inklusive OMXS30, och kan utnyttja både upp- och nedgångar. Just att utnyttja nedgångar mer offensivt än att bara stå utanför kan ge en ordentlig skjuts åt avkastningskurvan, men varning för att börsnedgångar ofta är dramatiska, med snabba kast upp och ned. Det kan bli dyrbart att blanka aktier eller köpa Bear-certifikat om man inte har bra metoder för när man ska kliva av och hur mycket man ska riskera.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.