Veckorapport vecka 5 2016

Veckan inleddes svagt, men i torsdags återkom optimismen och en del av nedgångarna hämtades igen. Tunga bolagsrapporter kom in och efter en del inledande negativa reaktioner på sämre utsikter och lägre utdelningstillväxt spreds en känsla av lättnad över att det i vart fall inte var värre. Intresset av rapporten från Fingerprint Cards nådde stundtals hysteriska nivåer, och aktieägarna fick se en rejäl nedgång i veckan. Det är viktigt med exitmetoder i alla placeringar.

fingerprint

Stockholmsbörsens OMXS30-index backade med -1.9% jämfört med stängningskursen förra veckan. Sedan årsskiftet är utvecklingen -8.1%, exklusive utdelningar.

Utsikterna för nästa vecka är för trendföljaren negativa för aktier, särskilt med tanke på den svaga avslutningen i USA i fredags. En hel del av den nedgången skedde dock redan under fredagseftermiddagen, så det är inte säkert att de europeiska börserna följer med neråt med samma magnitud. Kina-börserna håller stängt på grund av det kinesiska nyåret.

Onsdagsfonden Good Options

En position i såld köpoption i amerikansk 10-årig statsobligation fick avslutas med förlust, efter att räntorna fortsatt sjunkit kraftigt och kursen därför stigit snabbt. Förlusten stannade vid motsvarande den dubbla tänkta vinsten, med andra ord ca -0.5% av kapitalet.

Valutaeffekten blev positiv för veckan, ca +0.4%, då dollarindex gick ned betydligt mer än kursen USD/SEK.

Andelsvärdet sjönk med -0.2% jämfört med förra fredagen, till 231,3221. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +3.7%.

För befintliga positioner ser det ut att kunna dröja ungefär sex veckor innan de kan avslutas, så vi har en period av lite stiltje framför oss, förutsatt att inte prisutvecklingen förändras kraftigt. En position i såld köpoption i guld har kommit under press på grund av den snabba kursökningen, och kan komma att behöva justeras.

Onsdagsfonden PPM

Onsdagsfonden PPM är ned -0.1% sedan årsskiftet, efter en vecka på +0.1%. Ingen förändring av fondinnehavet är aktuell.

Trendindikatorn

Onsdagsfondens trendindikator visar fortsatt negativ trend för OMXS30, liksom för världsindex, baserat på iShares MSCI Word Index Fund. Utvecklingen för fler marknader, börser som råvaror, finns redovisade på sidan Marknadstrender.

OMX STOCKHOLM 30 2016-02-05.png

ISHARES MSCI WORLD INDEX FUND 2016-02-05Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Volatilitet

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 steg i veckan, och att det för kommande börsvecka skulle vara normalt med en rörelse på drygt+/-5.0% givet utvecklingen de senaste 12 veckorna. Vi är i en väldigt volatil marknad.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2016-02-05.png

Exit

Ingen exit är aktuell då Onsdagsfonden PPM ligger placerad i räntefond.

Den stora bilden

Trendindkatorn för OMXS30 under de senaste 10 åren.

OMX STOCKHOLM 30 10 years 2016-02-05

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.